Štetje vodnih ptic v Kozjanskem parku

Januarsko štetje vodnih ptic (IWC – International waterbird census) je najobsežnejši organiziran popis ptic, ki poteka sočasno v Sloveniji in drugod po svetu. Sodelujejo tako strokovnjaki na področju ptic kot tudi prostovoljci, ki so jim ptice pri srcu. Ti popisujejo vodne ptice na rekah, jezerih in na obali, tako da si zapišejo videne vrste in njihovo število, so zapisali v sporočilu za javnost Javnega zavoda Kozjanski park.

V Kozjanskem parku, v katerem popis izvajajo že od leta 2012, bodo šteli vodne ptice na Sotli jutri in v petek. Prešteli bodo ptice na območju Vonarje–izliv v Savo z namenom spremljanja zimskih populacij vodnih ptic, pridobljene podatke pa bodo poslali na DOPPS – Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki je koordinator tega popisa.

Pridobljene podatke bodo v Kozjanskem parku primerjali s tistimi iz prejšnjih let in tako preverili, kakšno je stanje in kakšni so trendi populacij vodnih ptic na tem območju. Pozornost bomo namenili še dvema prebivalcema rek, bobru in vidri – iskali in beležili bodo tudi njune sledi.

Vir in foto: Javni zavod Kozjanski park

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si