Slovesna maša zlatomašnika Vinka Gune

Minulo nedeljo je bilo v Adlešičih zelo slovesno. Zlato mašo – petdeset let duhovniškega posvečenja je praznoval upokojeni župnik Vinko Guna. Sorodniki in farani predhodnih far, kjer je služboval, so se v velikem številu udeležili slovesne maše in druženja po njej. Od ustanovitve fare v daljnem letu 1789 do danes se je v Adlešičih zvrstilo devetnajst duhovnikov. Gospod Guna je dvajseti in prvi, ki je za čas svojega bivanja praznoval tak častitljivi jubilej v Adlešičih. Pred skoraj petdesetimi leti je tak jubilej praznoval Ivan Štrus, ki pa takrat ni več služboval v Adlešiški fari, a so mu hvaležni farani pripravili slovesnost in ga povabili medse.

Vinko Guna se je rodil 21. novembra 1947 v Karlovici, župnija Velike Lašče, kjer je začel osnovnošolsko izobraževanje in ga nadaljeval v Laščah in Mengšu. Pod vplivom razgledanega mengeškega župnika se je odločil za Srednjo versko šolo v Vipavi, imenovano tudi malo semenišče, današnjo Škofijsko gimnazijo Vipava. Povsem logično se mu je zdelo nadaljevati študij na Teološki fakulteti v Ljubljani. Vojaščino je služil v Bosni, in to ravno v času, ko so snemali vojni spektakel »Bitka na Neretvi«. In več mesecev je Vinko kot statist sodeloval pri nastajanju filma.

Vinko Guna je bil posvečen v duhovnika 29. junija 1973, novo mašo pa je pel v Mengšu. Nato je služboval kot kaplan v Tržiču in Ribnici ter kot župnik sočasno v farah, Jagnjenica in Svibno v Zasavju. Ko je bil leta 1990 premeščen v Adlešiče, je dobil v upravljanje tudi faro Preloka.

Vseskozi pa kot ljubitelj narave in živali goji tudi hobije: vrtnarjenje, kinologijo, rejo malih in večjih živali, ribičijo, gobarstvo, polharijo in še kaj. Med Adlešičani in Preločani na njihovo veliko veselje ostaja tudi po upokojitvi in še naprej z enako zagnanostjo opravlja službo ter neguje svoje hobije. Z dobrim občutkom za delo z ljudmi pa uspešno združuje tako vernike kot laike v podeželskem okolju. Adlešičani se mu za ves trud in vse dobro, kar je in še bo storil za njih, toplo zahvaljujejo.

Vir: Boris Grabrijan, foto T. Miketič, B. Grabrijan

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si