S-FACTOR vabi h glasovanju

Mednarodni festival videov S-FACTOR je tik pred vrhuncem. Spletno glasovanje za najboljši video, v katerem sodelujejo otroci s posebnimi potrebami, poteka do 19. maja, organizatorji – zaposleni na Osnovni šoli Milke Šobar – Nataše Črnomelj – pa se vneto pripravljajo na zaključno prireditev, ki bo 25. maja v Semiču.

S-Factor, s katerim se v javnosti širi zavedanje o zmožnosti in ustvarjalnosti oseb s posebnimi potrebami, letos poteka že petič. Kljub vsem izkušnjam, ki so si jih nabrali, se vedno znova se srečujejo z novimi izzivi in spoznanji, je dejala Dijana Brinac, ki je letos od Vlaste Lah prevzela vlogo vodje projekta. S-Factor je pač takšne vrste projekt, ki kliče po več in zato je tudi prav, da je doma točno tu, kjer je – v ustanovi, kjer ne manjka navdušenja, idej ter energije. Vsakodnevno dobivajo sporočila podpore, komentarje na videe, po šolskih hodnikih je slišati debate in namige o potencialnih zmagah – tako med učenci kot med odraslo publiko.

V tekmovalni konkurenci je 23 video posnetkov, ki so jih posneli otroci s posebnimi potrebami na različnih šolah in organizacijah iz vse Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Avstrije, Bosne in Hercegovine in Srbije, v projektu pa sodeluje celo daljnja Škotska.

Strokovna komisija, v kateri je med drugim tudi znana slovenska režiserka in scenaristka Maja Weiss, ne bo imela lahkega dela. Vsi video posnetki so na ogled tudi javnosti, in sicer prek spletne strani https://sfactor.splet.arnes.si. Doslej je bilo oddanih že skoraj 13.000 glasov.

Tudi zgodba z broškami in zapestnicami, ki jih izdelujejo učenci in mentorji na OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj, je dobila lep razplet. V svet so poslali preko 800 brošk in 300 zapestnic, ki so odpotovale v različne kraje po Sloveniji, v Bruselj, na Madžarsko, Hrvaško, v Italijo. Njihovi izdelki se še vedno prodajajo na 7 različnih točkah po Beli krajini, nekaj prodajnih mest imajo tudi izven lokalnih meja.

Zaključna prireditev S-Factor 2023 bo potekala v četrtek, 25. 5. 2023, ob 11. uri, in sicer v Kulturnem centru Semič. Pred tem bo od 9. ure dalje na isti lokaciji potekal festival Igraj se z mano. Program je izredno bogat in raznolik, med drugim pride tudi policijski orkester z maskoto, predstavile se bodo različne otroške skupine, dobre volje, srčnosti, igrivosti, predvsem pa pozitivne energije gotovo ne bo manjkalo.

Vir: S. Gosenca, foto: OŠ MŠN Črnomelj

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si