Rdeči križ aktivno sodeluje z mladimi

V prostorih Rdečega križa Novo mesto je potekalo mentorsko srečanje za vrtce, osnovne šole, srednje šole in fakultete. Srečanja se je udeležilo 20 predstavnikov iz različnih izobraževalnih ustanov.

Rdeči križ Novo mesto za mlade po šolah ponuja sodelovanje v obliki delavnic, kjer lahko izberejo med Križem kapico, Nesreča nikoli ne počiva, Reci ne nasilju in Vzgoja za humanost. Svoje izkušnje iz delavnic je z nami delila tudi prostovoljka, voditeljica delavnic in prostovoljka Darja Brezovar. Vsako leto organizirajo tudi uvodno usposabljanje prve pomoči za mentorje, ki potem na šolah organizirajo ekipe prve pomoči.

Razpisujejo tudi likovni natečaj za bralno znamenje pod geslom »Mladi za boljši svet«, ki je namenjen vsem. Z natečajem Najprostovoljec/ka Najprostovoljska skupina pa želijo spodbuditi in pohvaliti najboljše prostovoljce med mladimi.

Šole lahko z njimi sodelujejo tudi v obliki humanitarnih akcij, kot so Dan za spremembe, Teden Rdečega križa, Košarica Rdečega križa, ter decembrske predpraznične dejavnosti za mlade in uporabnike storitev.

Mladi iz srednjih šol in fakultet z njimi sodelujejo v obliki medgeneracijskega druženja ali se vključijo v prostovoljsko delo, katero zajema telefonsko družabništvo, obiskovanje starejših na domu, pomoč v skladišču, pomoč pri izvedbi delavnic za otroke v šolah in vrtcih, ter druge oblike.

Za polnoletne dijake in študente izvajajo predavanja o pomenu krvodajalstva, organizirajo pa tudi krvodajalske akcije. Študente in dijake povabijo na njihovo vse Slovensko krvodajalsko akcijo »Častim pol litra«, 9., 10. in 12. oktobra, na Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto.

Njihova prizadevanja, da bi bili še bolj uspešni pri vzgajanju humanitarnih vrednot, bodo obrodila sadove, če bodo v tem šolskem letu privabili čim več mladih v prostovoljno delo, krvodajalstvo in v ekipe prve pomoči.

Vir: OZRK Novo mesto

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si