Pohod za srce

Skozi leto 2023 dolenjsko-belokranjska Podružnica Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije s svojimi člani, prijatelji, znanci, podporniki in somišljeniki v skrbi za ohranjanje zdravega življenjskega sloga v prid zdravega srca in ožilja zaokroža 25 let delovanja.

Tudi v soboto, 7. oktobra 2023, ko so se združili na srečanju na Jasi v Dolenjskih Toplicah, so dan namenili skrbi za dobro počutje in ohranjanje zdravja, na kar vsaj enkrat letno opozarja tudi SVETOVNI DAN SRCA, ki ga obeležujemo 29. septembra.

Po jutranji kavi ali čaju ob prigrizku rogljička so se podali na POHOD ZA SRCE po Arheološki poti Cvinger, se pred startom in ob sami poti seznanili z načinom življenja in skrbi za preživetje prednikov, živečih v prazgodovinskih časih, torej pozni bronasti dobi in kasneje ponovno v času starejše železne dobe.

Pot je lepo urejena, speljana po poteh gozda mogočnih visokoraslih smrek, označena z miniaturnimi rdečimi situlami in na več mestih opremljena s pojasnjevalnimi tablami. Po povratku s poti na Jaso so gospe v belem z Zdravsteno-vzgojnega centra Zdravstvenega doma Novo mesto, ki so bile tokrat v malo bolj svobodni opravi, pomerile krvni tlak, pulz in saturacijo ter udeležence pohoda malo usmerile k ukrepanju, če so izmerjene vrednosti preveč odstopale od priporočljivih. Sicer pa so na pohodu nekaj kalorij že porabili in brez slabe vesti so se okrepili z odličnim bogračem, ki ga je pripravilo osebje TERM KRKA Dolenjske Toplice, ki so nudile tudi zavetje za dogajanje na tem koščku neokrnjene narave na Jasi v Dolenjskih Toplicah.

Mlajša generacija se je pozabavala na svoj način, možgančki so bili spočiti in zato še bolj ustvarjalni in nastale so izvirne živobarvne poslikave s flomastri po priložnostnih majicah Društva za srce.

V nadaljevanju so prisluhnili napotkom in praktičnemu prikazu oživljanja v primeru nenadnega zastoja srca s hkratno uporabo defibrilatorja. Tudi nekateri prisotni so poskusili (na lutki seveda) in prišli do spoznanja, da je potrebne kar nekaj moči in spretnosti za pravilno in dovolj močno pritiskanje na srce. Res nikoli ne vemo, kje in kdaj se lahko srečamo s situacijo, ko bomo stali ob človeku, ki bo takšne pomoči potreben, zato je prav, da bi vsak izmed nas, ki je sposoben pomagati, obvladal veščine nudenja prve pomoči.

Tudi tokratno srečanje je zaznamovala pestrost generacij, zbralo se je 90 pohodnikov, od mlajših do starejših in vsi so bili zadovoljni. Tudi vreme je bilo s sončnimi žarki in toploto še posebej razkošno in radodarno.

Dogajanje so zaključili z mislimi Marka Twaina: »Pravi čar peš hoje ni v hoji in ne v pokrajini, ampak v govorjenju. Hoja daje takt premikanju jezika, požene kri po žilah in spodbudi možgane; pokrajinska kulisa in vonj po gozdu obdajata človeka z nezavednim in nevsiljivim čarom in tolažita oči, dušo in um; toda vrhunski užitek prinaša pogovor.«

Vir: Društvo za srce Novo mesto

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si