Pogodba o odkupu čistilne naprave na Mirni podpisana

Župan Občine Mirna Dušan Skerbiš in direktor podjetja GOP Ralf Pančur sta podpisala pogodbo o prodaji oziroma odkupu čistilne naprave na Mirni. Primopredaja naj bi bila opravljena še pred prvomajskimi počitnicami.

Čistilna naprava na Mirni je bila zgrajena leta 1972, posodobljena pa v letih 1988/89. Podjetje GOP je s čistilno napravo upravljalo od začetka, skoraj tri desetletja pa je bila v njegovi lasti. Čistilna naprava je zgrajena za šest tisoč populacijskih enot, trenutno je nanjo povezanih približno 1700 prebivalcev središča Mirne in zaselka Zabrdje, v prihodnje pa se bo število z novimi stanovanji v središču kraja in na obrobju, v Sotli, še povečalo in bo predvidoma višje od 2000. Na čistilno napravo, ki ima okoljevarstveno dovoljenje veljavno do 1. aprila 2025, čisti tudi vse vode iz obstoječih industrijskih objektov, tako obrtnih delavnic kot živilsko-predelovalne industrije.

Podpisana pogodba je zaključek pogovorov, ki so se začeli pred približno štirimi leti. Občina Mirna bo čistilno napravo odkupila za 200 tisoč evrov. »Mislim, da smo bili edini v Sloveniji, ki smo imeli čistilno napravo v rokah zasebnika. Sedaj se to ureja. Lahko rečem, da smo zelo zadovoljni, kajti z lastniki smo uskladili tako prodajno ceno kot vse pogoje primopredaje,« pojasnjuje župan Občine Mirna Dušan Skerbiš.

Spremembo pozdravljajo tudi v gospodarstvu. Direktor proizvodnje v podjetju Dana, Mitja Majzelj: »V imenu podjetja Dana najprej iskrena hvala podjetju GOP za dolgoletno sodelovanje. Razvoj občine Mirna je hiter in slediti mu mora tudi sodobna infrastruktura. Za podjetje Dana je sprememba lastništva pomemben mejnik do posodobitve čistilne naprave, kar je gotovo ključna naloga novega lastnika, s katero bo bolje poskrbljeno za okolje in kakovost življenja v naši skupnosti. Zato iz srca pozdravljamo ta podpis in si želimo, da se posodobitev začne čim prej.« Direktorica družbe Presad, Taja Kuhar, pa dodaja: »Veseli nas, da se je v relativno kratkem času zgodil dogovor o čistilni napravi, ki je v dobro vseh nas živečih ali delovno aktivnih na območju Mirne prešla v roke Občine. Zavedamo se prepotrebne nadgradnje in tega, da bo naložba velika, a vemo, da občina lepo skrbi za lokalno skupnost in potrebne obnove, zato verjamemo, da bo do posodobitve prišlo.«

Čistilno napravo na Mirni bo – tako kot ostale čistilne naprave v občinah Temeniške in Mirnske doline – upravljalo Javno podjetje Komunala Trebnje, ki bo kot doslej za opravljeno storitev občanom izstavilo položnice. Primopredaja naj bi bila še pred prvomajskimi počitnicami. Čistilna naprava je glede na poročila uradnih inštitucij vsa leta delovala dobro, še letos pa bo potrebnih nekaj osnovnih sanacijskih del. V prihodnje bo občina skupaj z novim upravljavcem iskala možnosti za sofinanciranje posodobitve čistilne naprave in izgradnje ločene kanalizacije za meteorne in fekalne vode.

Vir: Občina Mirna

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si