Odprtje demenci prijazne točke v Deželi kozolcev

Dopoldne so v Deželi kozolcev v sodelovanju s Spominčico – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci odprli Demenci prijazno točko, ki je tako postala del več kot 450 Demenci prijaznih točk (DPT) po Sloveniji. Na Demenci prijazni točki lahko informacije poiščejo osebe z demenco, njihovi svojci ter vsi ostali v lokalni skupnosti.

Na slovesnem odprtju DPT sta zbrane pozdravila predsednica Združenja Spominčica gospa Štefanija Lukič Zlobec ter direktor Zavoda Dežela kozolcev gospod Primož Primec, ki je spregovoril o pomembnosti prisotnosti Demenci prijazne točke v lokalnem okolju ter o posluhu za osebe z demenco, kar omogoča daljšo samostojnost pri vsakodnevnih aktivnostih.

Vsak izmed nas lahko priskoči na pomoč osebi z demenco tako v vsakdanjem stiku z njo, kot tudi v priložnostnem odnosu, s prepoznavanje znakov, načinom komuniciranja ter usmeritvijo k nadaljnji pomoči.

Na Info točki Dežele kozolcev je na voljo kar nekaj gradiva z informacijami o demenci, o načinih postopanja z osebami z demenco, o komunikaciji, o prepoznavanju prvih znakov demence ter tudi o nasvetih kako zmanjšati tveganje za razvoj demence. Kolektiv Dežele kozolcev je v letu 2024 opravil usposabljanje pri Združenju Spominčica, s tem pa spodbujajo tudi ostale zavode, društva in podjetja v kraju, da namenijo svojo pozornost demenci in prepoznavanju te.

Vir in foto: Zavod Dežela kozolcev

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si