Občina Sevnica: Razpisa za štipendiranje bodočih prevzemnikov kmetij in za deficitarne poklice

Odprta sta javna razpisa za štipendiranje bodočih prevzemnikov kmetij in za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023. Razpisna dokumentacija obeh razpisov je dostopna na občinski spletni strani in na Oddelku za gospodarske dejavnosti Občine Sevnica. Rok za oddajo vloge na oba razpisa je do vključno 17. oktobra 2022.

Namen ukrepa štipendiranja bodočih prevzemnikov kmetij je finančna pomoč pri izobraževanju rednih dijakov, študentov kmetijske, živilske in gozdarske stroke iz občine, ki bodo po končanem šolanju ostali in delali na domači kmetiji kot njeni bodoči prevzemniki. Cilj ukrepa je povečati strokovno usposobljenost nosilcev kmetijskih gospodarstev, s čimer se spodbuja tudi uvajanje novih znanj in tehnologij kmetijske proizvodnje. Upravičenec do štipendije mora imeti stalno prebivališče v občini Sevnica in živeti na kmetiji, ki je vpisana v register kmetijskih gospodarstev v občini Sevnica. Višina razpisanih sredstev je 14.280 evrov. Prejemniki občinske štipendije ne morejo biti hkrati tudi prejemniki državne štipendije ali druge občinske štipendije.

Občina Sevnica razpisuje tudi 25 štipendij za šolsko leto 2022/2023 za izobraževanje za pridobitev izobrazbe za naslednje deficitarne poklice: kamnosek, tesar, izdelovalec kovinskih konstrukcij, oblikovalec kovin-orodjar, elektrikar, avtokaroserist, avtoserviser, pek, mesar, slaščičar, gastronomske in hotelske storitve (kuhar, natakar), mizar, zidar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, tapetnik, pečar-polagalec keramičnih oblog, gozdar, dimnikar, inštalater strojnih instalacij, kemijski tehnik, gastronomsko-turistični tehnik, gastronomski tehnik, strojni tehnik, elektrotehnik in lesarski tehnik. Štipendije se dodeljuje posameznikom z namenom zagotavljanja ustreznega kadra na trgu dela glede na povpraševanje delodajalcev ter spodbujanja vpisa na vrste in področja izobraževanja, ki pospešujejo gospodarski razvoj in izboljšujejo zaposljivost ter tistih področij izobraževanja, za katere ni dovolj zanimanja. Skupna višina razpisanih sredstev znaša 24 tisoč evrov, višina mesečne štipendije znaša 80 evrov.

Vir: Občina Sevnica

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si