FOTO: Evropski teden mobilnosti v Šentrupertu

Občina Šentrupert je bila letos prvič uspešna na Javnem razpisu za sofinanciranje priprave in izvedbe aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v letu 2023 v okviru projekta LIFE IP CARE 4 CLIMATE in za izvedbo naslednjih aktivnosti: organizacija prireditev in preureditev na prostem ob zaporah ulic in trgov, aktivno v vrtec ali šolo, parkirni dan in spodbujanje trajnostne mobilnosti pridobila nepovratna sredstva Sklada za podnebne spremembe v višini 5.000 eur.

V sodelovanju z RD Bajkam Šentrupert je bil v sklopu promocije trajnostne mobilnosti organiziran 5. gorsko kolesarski dogodek po obronkih Šentruperta dne 9. 9. 2023, ki se ga je udeležilo 70 kolesarjev. Ob zaključku dogodka je bil v Deželi kozolcev organiziran koncert skupine RockDefect.

Od ponedeljka 18. 9. do petka 22. 9. je 153 učencev OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert in 10 spremljevalcev z Vrha in Drage pri Šentrupertu v okviru pešbusa vsak dan peš prihajalo v šolo, 8 učencev s 3 spremljevalci pa se je v jutranjih urah v šolo pripeljalo z bicivlakom. V Vrtcu Čebelica je v tem času potekala izvedba belega zajčka. V spremstvu staršev ali starih staršev je bilo na trajnostni način v vrtec zabeleženih 78 prihodov otrok. Za izvedbo bicivlaka in priprave na kolesarski izpit je župan Tomaž Ramovš osnovni šoli in mentorjem podaril novo kolo. Kolo je v imenu šole prevzel ravnatelj Jože Tratar.

Od 18. 9. do 25. 9. 2023 je bilo zaprtih nekaj parkirnih prostorov v središču Šentruperta, ki so bili namesto za motorni promet namenjeni za druženje in preživljanje prostega časa obiskovalcev središča Šentruperta in jutranjo vadbo Šole zdravja. Prostor so popestrile priložnostne razstave, ki so jih pripravili v vrtcu in osnovni šoli in druge obogatitvene dejavnosti, s svojimi dejavnostmi se je predstavila tudi Knjižnica Pavla Golie Trebnje.

V torek 19. 9. so bili za preizkus sposobnosti in pridobivanje novih znanj učencev iz višjih razredov osnovnih šol in zainteresirano javnost na voljo simulatorji Agencije za varnost v prometu – simulator prevračanja, očala za simulacijo opitosti  in naletna tehtnica, mlajši učenci in otroci iz vrtca pa so se v dvorani osnovne šole preizkusili na Jumicar kolesarček aktivnostih, ki so otrokom na zabaven način predstavile pravila udeležbe v cestnem prometu. 

V sredo 20. 9. je bilo od 15. ure dalje pestro dogajanje na za promet zaprtih parkiriščih pred občinsko stavbo in Deželo kozolcev, kjer so se šolarji predstavili s ponudbo različnih izdelkov in zbirali sredstva za šolski sklad, postavili so kolesarski poligon na katerem so se obiskovalci prireditve lahko preizkusili v kolesarskih sposobnostih, potekala je predstavitev temeljnih postopkov oživljanja in skrbi za zobno higieno v sodelovanju s sodelavkama Zdravstvenega doma Trebnje, Šentrupert pa je obiskala tudi predstava Črtek v mestu v izvedbi Gledališča KUKUC.

Novo prometno signalizacijo sta v okviru projekta pridobila tudi 2 najbolj uporabljena prehoda za pešce pri osnovni šoli, kraj pa bo bogatejši za novo urbano opremo (klopi, koše za smeti in stojalo za kolesa), ki bo tudi po zaključku projekta lepšala podobo in izboljšala kakovost bivanja v kraju. Obeležili smo tudi dan brez avtomobila, v petek 22. 9. 2023 so se na trajnostni način v službo odpravili zaposleni na občinski upravi in podžupanja Nataša Hribar.

»Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo – Sklad za podnebne spremembe.«

Vir: Občina Šentrupert

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si