Krška knjižnica v svetovnem vrhu

Valvasorjeva knjižnica Krško je letos sodelovala v izboru za Splošno knjižnico leta 2023 v svetovnem merilu. Podelitev nagrade, katere namen je počastiti nove knjižnične zgradbe in poudariti velik pomen, ki ga imajo knjižnice v lokalnem okolju in širše, je potekala 21. avgusta v okviru svetovnega knjižničarskega kongresa IFLA 2023, ki se je med 21. in 25. avgustom odvijal v Rotterdamu pod geslom “Let’s work together, let’s library.”

Krška knjižnica se je med prijavljenimi prebila med štiri najlepše in najboljše knjižnice na svetu, ki so bile zgrajene v preteklem letu. Finalistke so poleg Valvasorjeve knjižnice Krško bile še Knjižnica Gabriel García Márquez iz Barcelone, Mestna knjižnica Parramatta iz Sydneja in Knjižnica Shanghai vzhod iz Šangaja. Izbranim knjižnicam je najbolje uspelo združiti odprto in funkcionalno arhitekturo s trajnostnimi in kreativnimi IT rešitvami.

Mednarodna strokovna komisija, ki je bila sestavljena iz strokovnjakov s področja knjižničarstva in arhitekture, so šestnajst prispelih prijav iz enajstih držav ocenjevali po naslednjih kriterijih: povezanost arhitekture z okolico in lokalno kulturo, funkcionalnost arhitekture, prilagodljivost prostorov, trajnostna naravnanost, sodelovanje v procesih učenja in socialne vključenosti, digitalne in tehnične rešitve ter kako knjižnica sledi ciljem trajnostnega razvoja Združenih narodov in globalni viziji IFLE.

Zmaga je pripadla barcelonski knjižnici Gabriel García Márquez, za Valvasorjevo knjižnico kot tudi za slovensko knjižničarstvo pa je bila že sama uvrstitev med štiri finaliste ogromen uspeh. Poleg velikega priznanja, promocije in novih navezav, ki jih je zelo uspešna uvrstitev prinesla krški knjižnici, ne gre prezreti dejstva, da je bila na kongresu krška knjižnica izvrstno sprejeta med knjižničarji iz vsega sveta. Projekt nove krške knjižnice je na kongresu v Rotterdamu predstavila direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović, ob tem pa je bil številnim udeležencem podelitve prikazan kratek predstavitveni film, ki je nastal v sodelovanju s studiem Boštjana Colariča iz Brestanice. Odzivi so potrdili, da je bila krška knjižnica mnogim favorit tega izbora, tako zaradi odlične arhitekture kot tudi dobre zgodbe iz manjše lokalne skupnosti.

V Valvasorjevi knjižnici Krško so veseli in ponosni na uvrstitev med štiri finaliste. Vsekakor je to veliko priznanje, vendar ob tem upajo, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do načrtovane obnove prostorov kapucinskega samostana, v katerih je krška knjižnica do lanskega leta vrsto let delovala. Z nastankom celotnega kompleksa bodo ohranili kulturno dediščino in uporabnikom ponudili nove vsebine, storitve in dejavnosti. Prav tako se veselijo večje prepoznavnosti knjižnice v lokalnem okolju in širše, saj jim bo ta omogočila nove sinergije, povezovanja in sodelovanja ter vplivala na povečanje števila obiskovalcev in članov knjižnice.

Vir: Valvazorjeva knjižnica Krško

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si