Kočevarji na srečanju z avstrijskim zunanjim ministrom

V torek, 26. marca 2024, je bil na uradnem obisku v Republiki Sloveniji minister za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije mag. Alexander Schallenberg.

Slovenska ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je gostila srečanje zunanjih ministrov neformalne skupine Central 5 (C 5), na katerem so poleg avstrijskega ministra sodelovali še minister za evropske in mednarodne zadeve Avstrije Alexander Schallenberg, minister za zunanje zadeve Češke Jan Lipavský, minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjárto ter minister za zunanje in evropske zadeve Slovaške Juraj Blanár.

Po končanem uradnem delu srečanja se je mag. Alexander Schallenberg v popoldanskem času v daljšem pogovoru s predstavniki v Sloveniji nepriznane nemško govoreče manjšine seznanil z našim položajem. Podrobno smo ga seznanili z aktivnostmi, pogovori z vladnimi organi, ki so bolj monolog kot dogovori in programom nadaljnjih korakov ob slovenskem vladnem nasprotovanju priznanju in pripravi na internacionalizacijo problema, saj ga očitno Slovenija sama noče rešiti v dogovoru s predstavniki nepriznane nemško govoreče manjšine.

Srečanja so se udeležili tudi iz Društva Kočevarjev staroselcev, katerim je zvezni minister izorčil tudi darilo – knjige za njihovo knjižnico.

Vir: Primož Primec, foto BMEIA

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si