Imejte pri roki potovalno lekarno

Potovalna lekarn zagotavlja vsaj osnovno prvo pomoč, tudi tam, kjer ni vseprisotnih lekarn in bolnišnic.

Še pred začetkom priprave potovalne lekarne se je dobro pozanimati o lekarniški in zdravstveni infrastrukturi na destinaciji in si urediti zavarovanje. 

Zdravila hranite v ustrezni torbici: čim bolj zavarovana pred zunanjimi vplivi, poleti zlasti pred previsoko temperaturo, in ni dostopna otrokom. Zelo pomembno je zdravila, ki še imajo ustrezen rok uporabe, hraniti v njihovi izvirni embalaži, skupaj z navodili za uporabo.

Osnovni elementi: sterilne obveze, gaze, obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo, škarje in termometer, prav pridejo tudi zdravila proti prehladu, za vneto in boleče žrelo, zdravilo za pomiritev kašlja in pripravki za odmaševanje nosu, ter zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam.

Driska ali zaprtje: medicinsko oglje, prebiotiki in probiotiki ter rehidracijski prašek, ki ob driski, bruhanju, pa tudi ob povečanju znojenja nadomestil izgubljene minerale in preprečil dehidracijo.

Preventiva je še vedno najboljša: zdravila proti alergijam, tablete proti potovalni slabosti, izdelke za zaščito pred soncem (za otroke priskrbite izdelke z visoko zaščito) in izdelke za nego po sončenju ter oskrbo opeklin, repelente in zdravila v primeru okužb spolovil in/ali sečil ter pripomočke za ustno higieno.

vir: Lekarniška zbornica Slovenije

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si