Hrastov Dol z obnovljeno vaško lužo

V sklopu praznika Občine Ivančna Gorica so odprli obnovljeno vaško lužo v Hrastovem Dolu. Poleg luže sta bila obnove deležna še avtobusno postajališče in ekološki otok, s čimer so olepšali vaško središče. Župan Dušan Strnad je ob tem povedal, da ima danes Hrastov Dol vse možnosti za ponovno pridobitev naziva najlepšega vaškega središča v Sloveniji.

Hrastovška kraška uvala sodi med najslikovitejše kraške uvale v Sloveniji. Poseben pečat ji daje vaška luža, ki se je ohranila sredi vasi Hrastov Dol. V uporabi je bila za napajanje živine in pranje perila do napeljave vodovoda leta 1973. Po površini obsega približno 1100 kvadratnih metrov, kar jo uvršča med največje še ohranjene vaške luže ali kale na Slovenskem.

Ker ima luža posebno mesto v vaškem spominu, jo vaščani skrbno vzdržujejo. Letos so k njeni obnovi pristopili skupaj z Občino Ivančna Gorica, ki je v celoti financirala njeno obnovo. Na občini se namreč zavedajo, da je luža v vasi ena od bistvenih varovanih vrednosti hrastovške uvale, ki je zavarovana kot dediščinska kulturna krajina. Obenem pa je luža tudi izjemna krasoslovna učilnica v naravi za učence iz vse občine.

Krajani si želijo še ureditve okolice luže z dodatno zasaditvijo avtohtonega okrasnega drevja in grmičevja, zamenjave kovinske cestne ograje ob luži z leseno, posebej označiti vstop v vas z napisom Dobrodošli, postaviti cestni opozorilni znak za obveščanje voznikov o prisotnosti žab na cesti skozi vas in oživiti kulturni program v stari šoli, obnovljeni leta 2013.

Kulturni program je na odprtju popestril nastop otrok iz Hrastovega Dola pod mentorstvom Simone Boh in Ide Štimec ter Moškega pevskega zbora Prijatelji. Blagoslov obnovljene luže pa je opravil šentviški župnik Izidor Grošelj. Prireditev so zaključili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Hrastov Dol in Dob pri Šentvidu, ki so prikazali krajšo gasilsko vajo.

Vir: Občina Ivančna Gorica, foto: Gašper Stopar

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si