Gabrje: Enduro Gorjanci 2023

Tudi letos bo prvi vikend v septembru na Gorjancih minil v znamenju kolesarstva, tokrat gorskega kolesarstva. Gorjanci bodo že tretjič prizorišče mednarodne dirke serije SloEnduro – Enduro Gorjanci, slovenskega pokala v gorsko-kolesarski disciplini enduro, ki povezuje spretnost vožnje navzdol, moči in vzdržljivosti pri vožnji čez drn in strn.

Tekmovanje bo v nedeljo med 9. uro in 16:30 potekalo na gorsko kolesarskih progah na Gorjancih nad Gabrjem, kjer bo tudi cilj zadnje etape in zaključna prireditev. Prireditev pripravlja novomeško kolesarsko društvo Zverinice.

Marjan Zver – Marč, eden od ustanoviteljev in prvi predsednik društva, pot od tako rekoč ilegalnih začetkov resnega gorskega kolesarstva v Novem mestu in na Dolenjskem pa do gradnje odličnih gorsko kolesarskih stez na Gorjancih in vadbenega poligona pod Svetim Rokom v Regrči vasi pojasni s svojo zgodbo: “Sem se pred leti, ko se mi je zdelo, da znam ovinek že kar dobro speljati, spravil dirkat. Dirka serije SloEnduro 4fun na Rogli je bila moja prva. Bil sem navdušen, ko sem videl, da se bomo navzgor peljali s sedežnico. A navdušenja je bilo kmalu konec, ko sem že v tretji etapi plačal davek neizkušenosti in zletel iz ovinka, zlomil zavorno ročico in do konca dirke sedel ob progi in žulil svoje pivo. Moj ego je bil kar dobro prizadet, a sem se tudi nekaj naučil – samo »na muč« v tem športu ne gre.”

“Za dirkanje potrebuješ občutek,” pravi Marko Fink – dolenjska puščica, ki je prvi dolenjski dirkač, ki je nase opozoril tudi v slovenskem merilu. Ni pomembno, koliko »kul« prvin znaš in kako daleč skočiš, ampak kako najhitreje prideš do konca etape in kako to ponoviš na vseh ostalih etapah. Pomembno je kako razporediti moči, da vsega, kar imaš, ne pokuriš na transferju, kot gorski kolesarji pravimo vzponu do naslednje etape, saj ti potem lahko zmanjka moči za spust.

Zverinice so v Novem mestu začeli vleči gorsko kolesarski voz pred devetimi leti in skupine posameznikov povezali v društveno dejavnost. Na začetku ni bilo enostavno, saj so se v prizadevanjih za gradnjo in legalizacijo kolesarskih poti morali spopasti z birokracijo in se pri zbiranju soglasij in kovanju dobrih odnosov povezati z lastniki gozdov, lovci, planinci, gozdarji in še s kom. Nekateri so njihovo početje odobravali, drugi zavračali in jih obkladali z norci, uničevalci narave, zverinami … “A smo preživeli in rinemo naprej kot buldožer, le da z lopatami, grabljami in dobro voljo, ki je omehčala marsikoga, ki mu na začetku nismo bili blizu. Ko narediš kako kolesarsko pot, ki je sprejeta, in dobiš odzive v slogu: »Ej, tole pa je,« se začneš igrati z idejo, da bi lahko organizirali dirko. Spet nekaj novega.” so zapisali v sporočilu za javnost. Prva dirka je bila »ilegalka«, pripravili so srečanje lokalnih kolesarjev iz Novega mesta, Krškega, Sevnice in Kočevja in se pomerili med sabo in s štoparico. Naslednji korak je bila organizacija Enduro dirke Borba na meji, ki so jo na Gorjancih pripravili predlani in nanjo povabili enduro kolesarje iz vse Slovenije. Čeprav je nekatere tekmovalce od udeležbe odvrnila razmočena in blatna proga, je dirka uspela, pokazali so, da zmorejo in si s tem prislužili povabilo, da pripravijo tudi dirko serije SloEnduro.

Serija SloEnduro je serija mednarodnih dirk, na katerih nastopajo kolesarji iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Avstrije. Dirka mora biti izvedena v enem dnevu, tako da je dopoldne uradni trening, popoldne pa gre zares. “Čeprav nekaj izkušenj že imamo, je bila organizacija mednarodne dirke za nas nekaj novega. Treba je bilo dodelati proge in jih začiniti še s kakšnim »problemom«, pa še denarja je bilo treba precej več zbrati kot za lokalno »veselico«. Koliko vsega je treba postoriti, preden se lahko postavimo na štart in slišimo odštevanje 4, 3, 2, 1 … Vabimo vas, da nas pridete pogledat, pa ne le nas. Tokrat boste na tem koncu Slovenije lahko prvič opazovali na delu tudi izkušene mojstre tega športa, tudi take, ki nastopajo na dirkah svetovne serije EWS, kjer se je pred tremi leti preizkusil tudi Marko Fink. Z njimi se bodo pomerili tudi najboljši domači tekmovalci pa tudi naš podmladek, ki veliko obeta. Tudi kakšno dekle se je že opogumilo in se spopadlo za zahtevnimi gorjanskimi progami,” so še zapisali.

Vir in foto: KD Zverinice

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si