Danes obeležujemo svetovni dan srca

Svetovni dan srca je vsako leto 29. septembra. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije od vsega začetka sledi temu dnevu z aktivnostmi po Sloveniji, letos že triindvajsetič. Skupaj s Svetovno zvezo za srce, World Heart Federation, ob tem dnevu spodbuja vse ljudi: S SRCEM ZA VSAKO SRCE, kar je tudi geslo letošnjega svetovnega dneva srca

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok umrljivosti. Zaradi njih po svetu vsako leto prezgodaj izgubi življenje kar 17 milijonov ljudi. V društvu zato spodbujajo k razmisleku, kaj lahko sami naredimo za zdravje srca pa tudi za to, da bo okolje to omogočalo – čisto okolje, zrak, narava. Preprečiti srčno-žilno bolezen je najpomembnejše za vsako utripajoče srce.

Srčno-žilna obolenja so poglavitni vzrok za invalidnost in smrt. Zelo pomembno je zgodnje odkrivanje srčno-žilnih bolezni, kamor sodijo možganska kap, srčni infarkt, srčno popuščanje, angina pektoris in arterijska hipertenzija, ter tudi odkrivanje sladkorne bolezni, ki je močan dejavnik tveganja za srčno-žilno bolezen. Osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 kar 2- do 4-krat bolj ogroža smrt zaradi kapi ali srčnega napada. Pomemben dejavnik tveganja je debelost, ki se je v zadnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja potrojila in še naprej zaskrbljujoče narašča. V Sloveniji naj bi do leta 2025 okvirno 400 tisoč oseb živelo z debelostjo, kar pomeni ravno toliko Slovencev z višjim tveganjem za pojav sladkorne bolezni, srčno žilnih zapletov in nižjo pričakovano življenjsko dobo. Srčno-žilna obolenja namreč predstavljajo glavni vzrok smrti oseb z debelostjo: posledica debelosti je kar 21% srčne kapi, 51% arterijske hipertenzije in 80% sladkorne bolezni tipa 2.

Vir: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si