OŠ Vavta vas prva v državi

V soboto se je v Slovenskih Konjicah zaključilo tridnevno druženje – in ne le preverjanje, slovenskih šolskih ekip prve pomoči. Trinajst najboljših ekip iz cele Slovenije in prav vse so bile odlične, a le ena najboljša.

Ekipe so se pomerile na šestih realistično pripravljenih scenarijih, podobno, a vseeno malce drugačnih kot prejšnje dni in so za osnovnošolce predstavljale zanimiv izziv in stik z marsičim, kar jih lahko doleti pravzaprav vsak dan.

Sodelovale so ekipe: OŠ Neznanih talcev Dravograd, OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica, OŠ Vavta vas, OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Vojke Šmuc Izola, OŠ Šempeter v Savinjski dolini, OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, OŠ Toneta Okrogarja iz Zagorja ob Savi, OŠ Milana Šuštaršiča iz Ljubljane, OŠ Dole pri Litiji, OŠ Gornja Radgona in OŠ Antona Žnideršiča iz Ilirske Bistrice.

Zbrane osnovnošolce je pred začetkom preverjanj najprej nagovorila generalna sekretarka RKS, Cvetka Tomin in izrazila veliko veselje, ko vidi toliko mladih, ki širijo zavedanje ter pomen načel in vrednot, ki predstavljajo znak, ki ga si s takim ponosom nosimo – znak Rdečega križa. Pred mikrofon je nato stopila še predsednica RKS – OZ Irena Nečemer, ki je izrazila dobrodošlico in pozitivno presenečenje, ko je opazila, da so se otroci pogovarjali o prvi pomoči in razmišljali, kaj vse jih ta dan čaka. Ravnateljica OŠ ob Dravinji, Nevenka Brdnik je bila presrečna, ko je videla, kako polni pozitivne energije so bili vsi zbrani ter da zelo občuduje ekipe, ki so prišle v Slovenske Konjice in da si seveda želi, da se bodo v njihovo osnovni šoli, ki ogromno dela na družbeni odgovornosti in empatičnosti, počutili dobrodošlo. Po zanimivi glasbeni točki domače osnovnošolske skupine je ekipe nagovorila še tokratna strokovna vodja preverjanja, Milena Senica Verbič, in razložila pravila – za razliko od prejšnji dni je osnovnošolske ekipe čakalo še teoretično preverjanja znanj, ki se je nanašalo predvsem na zgodovino in načela Rdečega križa ter seveda samo prvo pomoč.

In kot je pred razglasitvijo poudarila Milena Senica Verbič, so bile ekipe izredno izenačene, razlike pa res minimalne, si je kar deset ekip razdelilo četrto mesto, strokovna vodja preverjanja pa ja še povedala, da si želi, da bi s poslanstvom nadaljevali kasneje v srednješolskih klopeh in da smo ob tako vedoželjnih mladih v odličnih rokah, če bi se nam kaj zgodilo.

Čudovit in nepozaben pa je bil ta dan tudi za tiste tri ekipe, ki so z vsemi delovišči opravile najboljše – 3. mesto je pripadlo OŠ Leskovec pri Krškem, 2. mesto so osvojili večkratni zmagovalci OŠ Šempeter v Savinjski dolini, najboljši pa so bili letos presrečni člani ekipe OŠ Vavta vas iz Straže pri Novem mestu.

A zmagovalci so pravzaprav vsi, prav vsi sodelujoči, ki so si v tednih in celo mesecih vzeli čas, predvsem prosti čas in se posvetili pridobivanju znanj prve pomoči, nato pa prišli do državnega preverjanja in se skozi realistične in pogosto tudi zahtevne scenarije uspešno izkazali s pridobljenim znanjem. Lahko zgolj pritrdimo besedam, da na mladih svet stoji in sodeč po zadnjih treh dneh in videnem – je svet v odličnih rokah.

Naj še enkrat ponovimo najboljše – med visokošolskimi zavodi je slavila ekipa III. ekipa Medicinske fakultete Univerze Maribor, med srednjimi šolami Srednja zdravstvena šola Ljubljana in med osnovnošolci OŠ Vavta vas.

Vir: Rdeči križ Slovenije

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si