Črni petek: cenejši nakup ni vedno najbolj varen in varčen nakup

Jutri bodo trgovine ponovno ponujale bolj ali manj visoke popuste za svoje blago. Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo opozarjajo, da se za mnoge nakup na ta dan ne obrestuje, ker kupijo stvari, ki jih ne potrebujejo, ker niso ustrezne ali ker cena v resnici ni tako ugodna. Tržni inšpektorat RS (TIRS), Evropski potrošniški center Slovenija (EPC) in Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT zato potrošnike opozarjajo k premišljenim in varnim nakupom.

Potrošnike opozarjajo, naj opravijo premišljen nakup in preverijo cene. Zaradi možnosti blaga naj shranijo račun, posebej pozorni pa naj bodo pri spletnem nakupovanju. Če se kaj zalomi, se lahko obrnejo bodisi na EPC ali na TIRS.

Opravite premišljen nakup in preverite cene, pri čemer ne verjemite slepo, da je cena izdelka s popustom tudi najboljša, ampak primerjajte cene v običajnih in spletnih trgovinah. Dodajajo, da lahko uveljavljajte zakonsko določeno pravico iz naslova stvarne napake za novo ali rabljeno blago (pohištvo, avtomobil, računalnik, gospodinjski aparat, pametna ura ipd.), ki ste ga kupili od prodajalca s sedežem v Sloveniji. Velja najmanj dve leti za novo blago in eno leto za staro blago ter vam omogoča, da v primeru napake na blagu od prodajalca zahtevate, da le-to odpravi ali zamenja izdelek ali vam vrne kupnino, delno ali v celoti.

Spletni nakup lahko prinese ugodne cene in višje popuste, vendar je verjetnost za prevare višja, zato pred vsakim spletnim nakupom preverite, kdo stoji za konkretno spletno trgovino, poiščite tudi odzive in izkušnje potrošnikov. Ko plačujete po spletu poskrbite tudi , da je vaša internetna povezava varna.

Pomoč pri težavah s spletnimi trgovinami

Če je šlo z nakupom na spletu kaj narobe se lahko obrnete na:

–        TIRS, če s spletno trgovino upravlja podjetje s sedežem v Sloveniji,
–        EPC, če s spletno stranjo upravlja podjetje iz EU,
–        eventualne potrošniške organizacije v tretji državi, če gre za spletno stran, s katero upravlja podjetje s sedežem v tej tretji državi.

vir: MGRT

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si