70 let – NIČ proti VEČnosti v Brežicah

V Posavskem muzeju Brežice so v sredo odprli gostujočo razstavo Gorenjskega muzeja ANDREJ ŠIFRER, 70 LET – NIČ proti VEČnosti. Razstavo je odprla Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice.

Na razstavi so bili prisotni gostje: mag. Marjana Žibert, direktorica Gorenjskega muzeja, dr. Ana Vrtovec Beno, kustosinja, ena od dveh avtoric razstave (avtorica je tudi Tjaša Šoštarič), ter Andrej Šifrer in Mirjam Povh, ki sta prav tako sodelovala pri razstavi in se zdaj tudi udeležujeta odprtja razstav, ki gostuje po Sloveniji. V Posavski muzej Brežice je prišla iz Dolenjskega muzeja Novo mesto, pot pa bo iz Brežic nadaljevala v Šoštanj.

Na odprtju je po razstavi je obiskovalce popeljal Andrej Šifrer, Kranjčan, legenda med slovenskimi glasbeniki, saj je avtor številnih ponarodelih skladb. Njegova glasbena ustvarjalnost nas spremlja že 45 let, od leta 1977, ko je ustvari singel Zoboblues. Skladbo naj bi posnel za TV Slovenija. Producent jo je pomotoma poslal na radio, kjer so jo začeli predvajati. Spoznati ga je želel direktor Založba kaset in plošč RTV Slovenija Jure Robežnik. S tem se je začela njegova glasbena pot. Preko svojega prijatelja Aleksandra Mežka se je spoznal z glasbenikom Davom Cookom, ki ga je povabil v London, kjer je leta 1977 posnel album Moj žulj. Pravi »boom« na slovenski sceni pa je bil njegov dvojni album Ideje izpod odeje, iz leta 1981. Bila je prva plošča slovenske zabavne glasbe, ki so jo prodali v nakladi več kot 100.000 izvodov.

Album Hiti počasi je leta 1990 posnel v ZDA, v Nashvillu, ki je zibelka country glasbe. Sedem irskih noči je njegov šesti studijski album, izdan leta 1994 pri ZKP RTV Slovenija. Posnet je bil v Westland Studios na Irskem s člani skupine The Dubliners. Album se je dobro prodajal. Dosegel je zlato naklado (30.000 izvodov) Številne uspešnice, ki so zaznamovale generacije poslušalcev, so tudi Moje miške, Ostani z nami, Lepa dekleta ljubijo barabe, Gorska roža, Martinov lulček, Vse manj je dobrih gostiln, Za prijatelje in številne druge.

Razstava je doprinos k enkratni karieri Andreja Šifrerja in čudovit vpogled v njegovo izjemno glasbeno ustvarjanje. Andrej Šifrer bo v četrtek, 27. julij 2023, ob 19. uri imel pred koncertom javno vodstvo po razstavi, ki bo v Posavskem muzeju Brežice na ogled do 6. septembra 2023.

Vir: Posavski muzej Brežice

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si