Varno z motorjem v sezono 2024

V ponedeljek, 8. aprila 2024, se začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil (EMV), ki bo trajala do 21. aprila 2024. Agencija za varnost prometa bo v času akcije, pa tudi v tednih po njej, v sodelovanju z drugimi organizacijami izvajala praktične dogodke in preventivne delavnice, že 11. 4. ob 18. uri pripravlja webinar Praktični nasveti za praktično vse motoriste. Policisti bodo tako v času akcije kot tudi skozi vse leto izvajali poostrene nadzore, namenjene varnosti motoristov. Nadzor bo usmerjen na področja umirjanja hitrosti, nepravilnega prehitevanja, izsiljevanja prednosti, uporabe zaščitnih sredstev in psihofizičnega stanja voznikov. Nadzori se bodo izvajali na cestnih odsekih, ki jih motoristi najpogosteje uporabljajo. Policisti bodo tudi pregledovali ceste in na morebitne nepravilnosti opozorili vzdrževalce cest.


Po trenutno veljavnih začasnih podatkih do vključno 31. marca 2024 beležimo 87 prometnih nesreč z udeležbo voznikov EMV (lani 81). V teh prometnih nesrečah ni bilo smrtnih žrtev (lani 1), 10 je bilo hudo telesno poškodovanih (lani 13) in 45 lažje telesno poškodovanih (lani 40). Najpogostejša vzroka za te prometne nesreče sta bila neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravila o prednosti. V obdobju do 31. marca letos so policisti ugotovili 722 kršitev, v enakem obdobju lani pa 804 kršitve pri voznikih enoslednih motornih vozil.


Vse motoriste Agencija za varnost prometa in Policija vabita na preventivne delavnice, na katerih skupaj s predstavniki drugih institucij, motorističnih klubov in številnimi strokovnjaki sodelujejo tudi policisti in inštruktorji Agencije za varnost prometa. Na delavnicah bodo motoristi prejeli številne preventivne nasvete, marsikje pa bodo svoje spretnosti lahko preizkusili tudi na poligonu. Dogodke so zbrani na spodnjih povezavah:
https://policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/121441-motoristi-pridite-na-brezplacne-delavnice-in-se-pripravite-na-varno-motoristicno-sezono-2
https://www.avp-rs.si/webinar-za-motoriste-11-4-2024-ob-18h/

V letu 2023 je bilo na slovenskih cestah zabeleženih 1.220 prometnih nesreč z udeležbo motoristov in mopedistov. V teh prometnih nesrečah je umrlo 11 voznikov, kar pomeni zmanjšanje za 21 % glede na leto 2021. To je najnižje zabeleženo število umrlih voznikov enoslednih motornih vozil od uvedbe elektronske podatkovne baze prometnih nesreč v letu 1994. Toda vsaka smrtna žrtev je tragična, saj bi bilo večino tovrstnih nesreč mogoče preprečiti.


V petih letih (2019-2023) so na slovenskih cestah življenje izgubili 103 vozniki enoslednih motornih vozil, nekaj manj kot 1.000 jih je utrpelo hude telesne poškodbe. Povzročitelji prometih nesreč s smrtjo ali hudo telesno poškodbo voznika enoslednega motornega vozila so v večini primerov prav vozniki sami, ta delež je bil lani zelo visok, znašal je 82 odstotkov.

V letu 2023 so vozniki EMV pod vplivom alkohola povzročili 89 prometnih nesreč oz. 14 % manj kot leto poprej. V letu 2023 so zaradi alkoholiziranih voznikov EMV umrli 3 udeleženci oz. 1 manj kot v letu 2022. Med 3 umrlimi sta bila dva sama povzročitelja prometne nesreče, eden umrli je bil pešec. V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran voznik EMV, se je 29 udeležencev hudo telesno poškodovalo (2 več kot v letu 2022), 43 udeležencev pa je bilo lažje telesno poškodovanih (18 manj kot leto poprej).

V letu 2023 je bila v smrtnih prometnih nesrečah pri voznikih EMV povprečna stopnja alkoholiziranosti 1,23 g alk/kg krvi (1,56 najvišja izmerjena stopnja). Zato v Agenciji na tem mestu znova opozarjajo, da alkohol in droge nikakor ne sodijo v promet!


Vir: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si