Svetovni dan Zemlje v Kozjanskem parku

Svetovni dan Zemlje, 22. april, je dan ko opozarjamo, da je planet Zemlja na katerem živimo samo eden. Zavedati se je potrebno, da smo ljudje tisti, ki ta planet najbolj ogrožamo. Zaradi nas so v nevarnosti rastline, živali, reke, travniki, gozdovi, morja.

V Kozjanskem parku so se k obeleževanju svetovnega dneva Zemlje pridružili že leta 1998. Pripravljajo ga skupaj z osnovnošolci znotraj njihovega zavarovanega območja, že kar nekaj let pa ga dopolnjujejo s fotografi. Otroci svoja razmišljanja opišejo v literarnih delih, fotografi pa v svoj objektiv zajamejo posebne kotičke in trenutke zavarovanega in biosfernega območja.

Tudi letos so k sodelovanju povabili osem osnovnih šol, tema literarnega natečaja je »Dvoživke«, njihove prispevke pričakujemo do 12. aprila.

Na Fotografskem extemporu Kozjansko jabolko 2023 je sodelovalo 10 odraslih in 10 otroških avtorjev. Skupaj je prispelo 143 fotografij, ki jih je pregledala žirija in določila prvo, drugo in tretje priznanje v obeh kategorijah, ter izbrala najboljšega odraslega in najboljšega otroškega avtorja.

Osrednja prireditev ob svetovnem dnevu Zemlje bo v Kozjanskem parku potekala v ponedeljek, 22. aprila ob 18.00, na gradu Podsreda. Predstavili bodo zbornik literarnih del, podelili priznanja, razglasili najboljša avtorja in otvorili razstavo.

Dogodka se bo udeležil generalni sekretar Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, gospod Gašper Hrastelj.

Vir: Kozjanski park

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si