Sto let rojstva Rezi Pirc

Na predvečer 100. obletnice rojstva Rezi Pirc sta Kulturno društvo Leskovec pri Krškem in Mestni muzej Krško pripravila pogovorni večer o Rezi Pirc, učiteljici in pobudnici ter ustanoviteljici Občinske zveze prijateljev mladine Krško, družbeni delavki na področju otroškega varstva in izobraževanja.

V uvodnem pozdravu je podžupanja Brigita Piltaver Imperl napovedala, da bo Mestna občina Krško v začetku letošnjega junija, v spomin Rezi Pirc, odkrila spominsko obeležje v mestnem gaju zaslužnih občanov. V pogovoru, ki ga vodila Mojca Pacek, so spomine na Rezi Pirc delili njeni nekdanji tesni sodelavci in sorodniki: Slavko Šribar, Zdenka Lipovž, Vida Ban, Nataša Dobravc, Branko Janc in Tanja Cesar. Nina Sotelšek, višja kustosinja iz Mestnega muzeja Krško je predstavila nekaj predmetov, ki so pripadali Rezi Pirc. Njeni sorodniki so jih podarili muzeju in bodo predstavljeni na občasni razstavi posvečeni Rezi Pirc. Obiskovalci so si na projekciji lahko ogledali diapozitive iz njene zapuščine z motivi iz Nerezin in družinskih praznovanj iz 70. let prejšnjega stoletja. Podatke o življenju in delu Rezi Pirc je predstavila Anita Radkovič iz Mestnega muzeja Krško, v muzeju so jih zbrali v okviru projekta participativnega proračuna »Spregledane – pozabljena polovica Krškega«,  in v okviru priprave občasne razstave o Rezi Pirc, katere otvoritev bo sovpadala z odkritjem spominskega obeležja v mestnem parku.

Rezi Pirc je bila pobudnica ustanovitve prvega društva prijateljev mladine v Krškem, ki je začelo delovati leta 1952. Naslednje leto je nastala Občinska zveza prijateljev mladine Krško – OZPM Krško, katere predsednica je bila od ustanovitve do leta 1991. Med njene najpomembnejše dejavnosti je spadala tudi organizacija otroških letovanj in novoletnih praznovanj.

Pod okriljem OZPM Krško je bila Rezi Pirc tudi ustanoviteljica in organizatorka otroških letovanj za šolske in predšolske otroke. Uspešno je sodelovala s Počitniško skupnostjo Krško. Izjemno pomembna je bila njena vloga pri gradnji hišic in otroškega naselja v Nerezinah, kjer so otroci prvič letovali leta 1977.

Veljala je za odločno žensko, z izrednim čutom za šibkejše in veliko mero organizatorskega daru. Spletla je močno mrežo sodelavcev, v katere je verjela, jim zaupala. S svojim delom in osebnostjo je zaznamovala krško občino ter segala tudi prek občinskih meja v širši slovenski in širši prostor nekdanje skupne države.

Vir: Mestni muzej Krško, foto: Nina Sotelšek

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si