Slovenska knjižna srečevanja posvečena Miranu Jarcu

Niz kulturnih prireditev, poimenovan Knjigotapljenje, namenjen različnim okusom in starostnim skupinam, se je začel z ustvarjanjem Lego zgodb. S pomočjo didaktičnega pripomočka LegoStoryStarter so mladi ustvarili zgodbe in jih nato s pomočjo tabličnega računalnika pretvorili v zgodbo ali strip. Ta inovativni pristop k učenju jezika zvišuje motivacijo za pisanje in branje, bogati besedni zaklad ter je mladim, ki slovenščine ne uporabljajo v vsakodnevni komunikaciji, v izjemno v pomoč, hkrati pa jih spodbuja k medsebojnemu sodelovanju in povezovanju.

Novomeška knjižnica, ki letos obeležuje že 70 let poimenovanja po pesniku Miranu Jarcu in hrani njegovo bogato zapuščino, je pripravila razstavo o tem pomembnem slovenskem kulturniku in soustvarjalcu kulturno-umetniškega gibanja novomeška pomlad z naslovom Miran Jarc, skrivnostni iskalec resnice in lepote. Življenje in delo pesnika, pisatelja, dramatika, esejista in prevajalca Mirana Jarca je predstavil izr. prof. dr. Marijan Dović, višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Trojezična razstava v slovenščini, nemščini in angleščini je v SKC Korotan na Dunaju (Albertgasse 48) na ogled do 9. novembra 2023.

Letošnja knjižna srečevanja so sklenili s prireditvijo za najmlajše. V Centru avstrijskih narodnih skupnosti so si ogledali lutkovno predstavo Svojeglavi mucek v izvedbi lutkovne skupine iz novomeške knjižnice, ki je zbrane navdušila. Predstavi pa je sledila še ustvarjalna delavnica, kjer so otroci ustvarili vsak svojega muca.

Dejavnosti v sklopu projekta potekajo skozi vse leto in skupnosti Slovencev na Dunaju omogočajo dostop do knjig v slovenskem jeziku, vsem članom novomeške knjižnice pa tudi storitve e-knjižnice. Vseskozi potekajo različne aktivnosti za promocijo slovenske kulture na Dunaju s poudarkom na predstavitvi novomeške kulturne dediščine, ustvarjalcev in dela novomeških kulturnih ustanov.

Vir: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si