Še do jutri čas za menjavo pnevmatik

Agencija za varnost prometa vse voznike motornih vozil ponovno poziva k pravočasni menjavi pnevmatik. Jutri namreč nastopi obdobje obvezne uporabe zimske opreme. Jesensko-zimski čas v promet prinaša več tveganj, ki se jim vozniki lahko izognejo z ustrezno pripravo vozila. Na vozišču so večje količine odpadlega listja, pogost je dež, vidljivost zmanjšuje megla, nižje temperature pa prinašajo poledico. Dan bo do 23. decembra vse krajši, zato je vidljivost še slabša.

Ustrezne pnevmatike so ključnega pomena za varno vožnjo

Agencija poudarja, da so pnevmatike edini stični del vozila z voziščem, zato moramo poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. Poletne pnevmatike ne omogočajo optimalnega oprijema cestišča, kar je še posebej izraženo ob nižjih temperaturah in na spolzkem cestišču. Samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke.

· Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj 3 mm. Globino lahko preverimo z ustreznim merilnikom oz. kovancem za 1 EUR (njegov zlati rob je namreč širok 3 mm) ali s pomočjo oznak, ki so na pnevmatiki. Globino je smiselno preverjati bolj pogosto, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba pnevmatike večja.

· Pospeševanje, zavijanje in zaviranje z vozilom je v veliki meri odvisno od oprijema pnevmatik z voziščem, zato vedno zagotovite, da so vaše pnevmatike v dobrem stanju ter pravilno napolnjene po priporočilih proizvajalca.

· Snežne verige zagotavljajo najboljši oprijem za ekstremne zimske razmere, kot je močno sneženje. V kolikor so potrebne oziroma obvezne, morajo biti na pogonskih kolesih. Bodite pozorni na cestne odseke, označene s prometnim znakom »Uporaba snežnih verig«, kjer morate obvezno uporabiti snežne verige. Z nameščenimi verigami vozite največ 50 km/h.

· Varnostno razdaljo je v zimskem času priporočljivo povečati. Pomembno je tudi, da poskrbite za zadostno bočno razdaljo ob morebitnem prehitevanju pešca ali kolesarja, pri tem pa pazite, da ga ne poškropite s snežno brozgo ali vodo, ki zastaja na vozišču.

· Tehnika zaviranja na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču naj bo prilagojena razmeram. Nenadno zaviranje in zavijanje povzroči, da lahko pnevmatike izgubijo že tako slab oprijem na cesti, s tem pa lahko vozilo zdrsi. Na zasneženem in poledenelem vozišču se je težje ustaviti v sili, prav tako se lahko pot ustavljanja podaljša.

· Preverite informacije o stanju na cestah, preden se odpravite na pot, saj se boste tako izognili morebitnim zastojem. Od doma odidite pravočasno, da se izognete vožnji v časovni stiski, saj nas ta lahko sili v tvegano vožnjo. Vožnja v jesenskih in zimskih razmerah, še posebej po spolzkem, poledenelem in zasneženem vozišču, je lahko zelo zahtevna in od voznika zahteva veliko večjo osredotočenost na vožnjo.

· Brezhibno delovanje zavor je nujno za varno vožnjo, zato redno preverjajte nivo zavorne tekočine, zamenjate pa jo najmanj vsaki dve leti.

· Uporaba žarometov podnevi je v Sloveniji med vožnjo z motornim vozilom obvezna. Prižgani žarometi omogočajo večjo vidljivost in vidnost. V slabih vremenskih pogojih dnevne svetilke niso dovolj, saj pri nekaterih avtomobilih zadaj ne svetijo. Poskrbite za vklop zadnjih svetilk, pa tudi da so žarometi vašega vozila čisti in delujejo brezhibno.

· Vožnja v megli je pozimi zelo pogosta in izredno poslabša vidljivost. Meglenke so dovoljene, ko je vidljivost manjša od 50 m, takrat pa je najvišja dovoljena hitrost 50 km/h. Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke (ali kombinacijo teh žarometov). Bodite pozorni pri uporabi meglenk, saj lahko ostale voznike z njimi zaslepite. Zadnje meglenke izklopite, ko se vam zadaj na vidni razdalji približa vozilo in ko se vidljivost izboljša. Sprednje meglenke vam med vožnjo podnevi ne koristijo, so pa koristne med vožnjo v megli ponoči. Tudi takrat pa bodite pozorni, da z njimi ne slepite drugih voznikov.

· Z vozila očistite sneg in led, preden se odpravite na pot. Pozimi se vidljivost zaradi sneženja in rosenja zelo poslabša. Očiščena stekla omogočajo primerno vidljivost, zato je potrebno preveriti izrabljenost metlic brisalcev vetrobranskega stekla in jih po potrebi zamenjati. Potrebno je tudi preveriti, ali imamo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki preprečuje zmrzovanje stekla ob njegovi uporabi.

Vir: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si