Pred zimskim popisom ptic

Sredi januarja poteka ena največjih naravovarstvenih akcij na Zemlji – zimsko štetje vodnih vrst ptic. V 143 državah sveta tisoče prostovoljcev med hojo vzdolž vodotokov in stoječih vodnih teles popiše vrste in število osebkov vodnih ptičjih vrst. Ker so popisi istočasni (drugi vikend v januarju), dobi znanost kljub veliki mobilnosti ptic verodostojne podatke. Ne samo o trenutnih velikostih populacij posameznih vrst, temveč tudi o spreminjanju velikosti populacij skozi leta. Verodostojni podatki pa so osnova prizadevanj za ohranjanje ptičjega sveta.

Na območju Kozjanskega regijskega parka bodo popis, ki v Sloveniji poteka pod strokovnim okriljem Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije, izvedli že 13. leto zapored. Največ pozornosti namenijo pticam ob mejni reki Sotli. Ne beležijo le podatkov o opaženih vodnih pticah, temveč tudi za ostale vrste. Pa ne samo ptice – pozorni so na opažene sledi evropskega bobra (objedena drevesa, drče, jezovi in rovi), vidre (sledi v mehki mivki, vidreki) in školjke potočni škržek (naplavljene lupine).

V preteklih letih so redno opazovali sive in velike bele čaplje, kormorane, mlakarice, sive pastirice in vodomca. Občasno pa tudi beločele gosi, labode grbce, kreheljce, povodnega kosa, kozico, pikastega martinca in celo raco mandarinko.

Prebivalce in obiskovalce Kozjanskega in Obsotelja vabijo, da se pridružijo tej akciji in jih prosijo, naj bodo med sprehodi ob vodnih telesih pozorni na vodne ptice. Po možnosti jih lahko tudi foto dokumentirajo in podatke nato posredujejo koordinatorju akcije v Kozjanskem parku (Dušan Klenovšek, 041 593 929).

Vir in foto: Dušan Klenovšek, Kozjanski park

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si