Začela se je 29. kolesarska dirka Po Sloveniji

V Celju se je začela dirka Po Sloveniji, na kateri nastopa 138 kolesarjev iz 27 držav, med njimi največ Slovencev, Italijanov in Špancev. Za razliko od zadnjih izvedb ni izrazitega favorita za skupno zmago, konkurenca pa močna in zato je pred nami zagotovo pet zanimivih etap.

Kolesarji bodo do nedelje prevozili več kot 833 kilometrov po slovenskih cestah in s tem spoznali raznolikost in lepote Slovenije, za glavni cilj pa so si seveda zadali tekmovalne uspehe. O skupnem zmagovalcu bo bržkone odločila četrta etapa z dvakratnim vzponom na Kolovrat, a pravzaprav so vse etape težje, kot je videti na papirju, kar bo seveda odločilno vplivalo na končni razplet.

Štiri ekipe svetovne serije so pripeljale močne tekmovalce, za mnoge bo to zadnji preizkus pred Dirko po Franciji. Med domačimi tekmovalci tako izstopajo imena Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Domen Novak (UAE Team Emirates) in Luka Mezgec (Team Jayco AlUla), zagotovo pa moramo biti pozorni tudi na tekmovalce, kot so Diego Ulissi (UAE Team Emirates, dvakratni zmagovalec dirke), Dylan Groenewegen in Filippo Zana (Team Jayco AlUla) ter Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), s tem pa se seznam močnih tekmovalcev ne zaključi. Izredno močne španske in italijanske ekipe rang nižje kategorizacije bodo napadale z vsemi močmi, tudi slovenske ekipe bodo v napad poslale svoje najmočnejše kolesarje.

Mojca Novak, predsednica organizacijskega odbora dirke Po Sloveniji: »Pred tremi desetletji se je rodila dirka Po Sloveniji. Danes je dan pred 29. dirko, ker le dvakrat v svoji zgodovini ni bila organizirana – enkrat zaradi finančnih težav, enkrat zaradi epidemije koronavirusa. Ni potrebno zgodovinsko raziskovati, zadostuje pogovor in iskren odgovor peščice kolesarskih entuziastov, ki so organizirali dirko Po Sloveniji v počastitev novo nastale države. Začelo se je z željo, da domači kolesarji dirkajo s tujo konkurenco na domačih tleh. Nihče ni takrat razmišljal o prihodnosti in jubilejih, verjemite mi, da tudi pred dvajsetimi leti, ko sem tudi sama vstopila v kolesarsko zgodbo ni bilo nič drugače. Fokus in prioriteta sta bili razvijati kolesarje v zmagovalce, tekmovati v mednarodnem okolju in na domačih tleh organizirati dirke s tujo konkurenco – zato dirka Po Sloveniji. Imeli smo jasne cilje in imeli smo ekipo ljudi, ki je gradila bogato kolesarsko preteklost. Z dirko je rasla ekipa – z mnogimi izzivi se je srečevala ekipa kolesarjev, nekdanjih kolesarjev, kolesarskih funkcionarjev in navdušencev, sponzorjev in donatorjev. Verjeli so nam, ker smo verjeli drug drugemu in sledili ciljem – če delamo, delajmo dobro.
Dirka po Sloveniji je postala blagovna znamka kolesarskega kluba Adria Mobil. Dovolite mi, da se zahvalim dvema, Adrii Mobil in Slovenski turistični organizaciji, ki sta “kupili” zgodbo, da dirka po zgledu iz tujine lahko postane promotor Slovenije, njenih lepot, turizma in gospodarstva, športa in izjemnih ljudi. Ekipa posameznikov je tako prerasla v ekipo partnerjev – STO, Ministrstva za gospodarstvo, šport in turizem, lokalnih skupnosti – občin in njihovih zavodov, sponzorjev oz. gospodarskih subjektov. Ponovno dokazujemo moč ekipe. Zato hvala STO-ju in Ministrstvu, da sta letos financerja celotnega oglasnega in produkcijskega prenosa na Eurosportu, hvala občinam in sponzorjem, da Kolesarski klub Adria Mobil lahko organizira kolesarsko dirko Po Sloveniji.
Moč ekipe pomeni uspeh dirke Po Sloveniji. Trdo delo, zaupanje, sodelovanje, obvladovanje tveganj, ki jih je mnogo, odgovornost – vse to je potrebno, da je dirka Po Sloveniji stara 30 let. Bilo je vredno, da smo prekolesarili to pot in verjamem, da ima dirka in z njo kolesarski klub lepo prihodnost. Srečno!«

Vir: Tour of Slovenia , foto: Sportida

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si