Pohod za srce

Dolenjsko-belokranjska podružnica Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije v letošnjem letu zaokrožuje 25 let delovanja s srčnim poslanstvom ozaveščanja ljudi, kako pomembno je zdravje in kako moramo skrbeti zanj, da ga bomo ohranili do poznih zrelih let.

V Podružnici se zavedajo, da sta hoja in druženje eden pomembnejših temeljev zdravja in dobrega počutja, zato vsako leto organizirajo tudi pohodniško prireditev. Letošnjo je zaznamovala velika pestrost generacij, od starosti 5 pa vse do 85 let in vsi so bili zadovoljni. Tudi na napor, ki ga je pomenilo premagovanje desetkilometrske dolge poti Od Otočca do Šmarjeških Toplic in nazaj, poimenovane po zaslužnemu dolenjskemu farmacevtu Borisu Andrijaniču, ni bilo časa pomisliti. Vsak je našel zase nekaj, kar ga je radostilo, bodisi klepet, bodisi brezmejne poglede v prostrano zelenje, tudi rdeče in omamno dišeče gozdne jagode so se jim ponudile.

Irski pisatelj Shane O’Mara, psiholog in nevroznanstvenik je o tem, zakaj je hoja tako zdravilna in krepčilna, spisal zelo berljivo knjigo HVALNICA HOJI, s podnaslovom O znanosti, lepoti in blagodejnosti hoje. V njej preberemo, da so nedavne študije pokazale, da hoja spodbudi pretok krvi skozi možgane in izravna učinke predolgega sedenja. Da se s hojo v skupini, tudi protestno, povezujemo in spreminjamo svet na bolje. Da imajo zdravila pogosto neželene učinke. Gibanje jih nima.

Vir: Dolenjsko-belokranjska podružnica Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si