Odziv sevniške občine na skrunitev spomenika

Za zdaj neznani vandali so v noči na 1. november s svastikami oskrunili kip talca Sava Kladnika ter spomenik NOB na Trgu svobode v Sevnici. Na Občini so v odzivu na dogodek zapisali:

„Vsako dejanje vandalizma je nedopustno. Poškodovanje spomenikov na Trgu svobode in pri OŠ Sava Kladnika Sevnica, ki sta posvečena borcem NOB in žrtvam okupatorjevega nasilja, ki se je zgodilo nekje v noči iz 31. oktobra na 1. november, pa je resnično zavržno dejanje!

Simboli, s katerimi so storilci oskrunili spomenika, poosebljajo vse tisto, proti čemur so se pogumni Sevničani in Sevničanke v času 2. svetovne vojne borili. Neznani posamezniki, ki so odgovorni za ta surov izraz nestrpnosti, nimajo občutka pripadnosti, nimajo občutka za skupnost, predvsem pa na najbolj provokativen način poskušajo uničevati in omalovaževati zgodovino, s čimer pa izražajo predvsem svojo ozkoglednost. Noben tak posameznik ni vreden skupnosti, v kateri biva.“

Spomenik na Trgu svobode je deloma prekrit, na podlagi prijave pa tečejo policijski postopki. Prijava bo podana tudi Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki bo skladno s strokovnimi podlagami opredelil nadaljnje postopke.

Občina Sevnica obžaluje, da je to dejanje na simbolni ravni omadeževalo pričetek praznovanj občinskega praznika, ki je posvečen prav tistim, ki so se borili za svobodo slovenskega naroda.

Vir: Občina Sevnica, foto P. Perc

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si