Dan kruha, vina in salam

V starem mestnem jedru Brežic so minuli konec tedna pripravili dogodek Dan kruha, vina in salam, ki je zaradi močnejših padavin trajal le pol ure. Na izbor najboljših kruhov je letos prispelo kar 42 vzorcev. Komisija v sestavi Slavke Preskar, Mire Budič in Romana Matjašiča je ocenjevala kruhe v dveh kategorijah: praznični kruh in kruhi posebnih vrst. Ocenjevali so zunanji videz in obliko, videz in lastnosti ter vonj in okus skorje in sredice. Štetje točk je pokazalo, da je najboljši kruh v kategoriji praznični kruh spekla Zinka Deržanič, v kategoriji kruhi posebnih vrst pa Mojca Florjanič. Potekala je tudi razstava kruhov, kasnejšo degustacijo pa je preprečilo vreme.

Izbrali so tudi Županovo vino. Na dogodku sta bili prisotni tudi 6. vinska kraljica Bizeljskega Karin Dobravc Škof in 24. cvičkova princesa Nika Martinčič, ki sta nameravali pomagati županu Ivanu Molanu pri podelitvi listin vsem vinogradnikom in vinogradniškim društvom, ki so svoja vina oddali na tradicionalnem, že 11. zapovrstjo, izboru za Županovo vino Občine Brežice, a je tudi to odnesel dež.

Najboljše Županovo vino, cviček PTP, je pridelala družina Bizjak iz Društva vinogradnikov Dolina – Jesenice z oceno 16,33. Najboljše Županovo vino, beli bizeljčan PTP, je pridelal Vlado Plevnik z oceno 17,40 iz Vinogradniškega društva Pišece. Izbrano županovo vino rumeni muškat je pripadlo Vinski kleti Martine in Janka Matjašiča iz Vinogradniškega društva Sromlje z oceno 18,20.

Podelitev vseh priznanj in plaket bo 14. julija na otvoritvi Mestne promenade.

Vir: Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si