Ob Sotli je največ rac mlakaric

V Kozjanskem parku so 12. in 13. januarja izvedli štetje vodnih ptic ob Sotli. Kot so sporočili, se tej akciji pridružujejo že od leta 2012, pozornost pa namenijo še dvema prebivalcema rek, bobru in vidri.

Nacionalni koordinator popisa DOPPS (Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije) Sotlo razdeli na deset odsekov, katere nato zaposleni v Kozjanskem parku skupaj s prostovoljci popišejo. Popis se je začel v naselju Vonarje in zaključil pri izlivu Sotle v Savo.

Letošnji rezultati so primerljivi z rezultati prejšnjih let. Najštevilčnejša je bila raca mlakarica, tej pa je sledil kormoran. Nekaj je bilo sive in velike bele čaplje, našli pa so tudi enega vodomca. Trend skozi vsa leta ostaja približno enak, so zapisali.

V Kozjanskem parku sicer opažajo, da so se bobrove sledi v zadnjih letih povečale. Osredotočajo se na obglodana in podrta drevesa, bobrišča oziroma bobrova domovanja, stečine, ki jih bober uporablja za vstop in izstop iz vode, in jezove, s katerimi si zagotovi stalen nivo vode.

Sledi vidre so bile manj opazne. Vidra je zelo občutljiva na kakovost vode, v Sotli pa so opazili ogromno odpadkov, kar vsekakor ni vzpodbudno, so še zapisali.

Vir in foto: Kozjanski park

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si