Novo mesto obiskal nizozemski veleposlanik

Podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler je na rotovžu sprejel veleposlanika Kraljevine Nizozemske Nj. Eksc. Johana O. Verbooma. Veleposlanik je pred tem obiskal novomeško podjetje Adria Mobil, katerega avtodomi in prikolice so tudi med Nizozemci zelo priljubljeniV pogovoru je bilo največ pozornosti namenjeno trajnostni mobilnosti in krožnemu gospodarstvu, ki sta visoko na prioritetni listi tako Kraljevine Nizozemske kot Mestne občine Novo mesto.

Podžupan Grobler je veleposlaniku predstavil ključne izzive novomeške občine in izpostavil cilj, da ob močno razvitem gospodarstvu svojim občanom nudi prijetno in kakovostno življenjsko okolje. Poudaril je, da je z ustanovljenim Javnim raziskovalnim zavodom Rudolfovo novomeško gospodarstvo končno dobilo tudi znanstveno-raziskovalno podporo, ki si jo zasluži. Ena izmed temeljnih dejavnosti zavoda Rudolfovo je tudi spodbujanje krožnega gospodarstva, kar je po besedah nizozemskega veleposlanika za Nizozemsko zelo pomembna tema. Kot je pojasnil, si nizozemska vlada želi okrepljenega sodelovanja med nizozemskimi in slovenskimi strokovnjaki s področja krožnega gospodarstva, kar je Mestna občina Novo mesto že prakticirala v okviru evropskega projekta CircLocal, pri katerem je dobre prakse izmenjavala z nizozemsko občino Leeuwarden, priložnosti za sodelovanje pa se kažejo tudi v okviru projekta za spodbujanje krožnega javnega naročanja NovIKroG, ki ga sofinancira Norveški finančni mehanizem.     

Nizozemska lahko dobre prakse ponudi tudi na področju trajnostne mobilnosti, saj je pri njih kolesarjenje dodobra uveljavljeno kot način potovanja v šolo, službo, trgovino in po drugih opravkih, medtem ko je v Sloveniji kljub veliki priljubljenosti še vedno bolj razumljeno v smislu rekreacije in turizma. Pohvalil je usmeritev novomeške občine v izgradnjo kolesarskih povezav, zaporo Glavnega trga za motorni promet in druge ukrepe trajnostne mobilnosti, kot je iskanje rešitev za učinkovit javni potniški promet. Ob tem je nizozemsko veleposlaništvo odprto tudi za sodelovanje na kulturnem in drugih področjih, ki povezujejo novomeške in nizozemske partnerje.

Vir in foto: Mestna občina Novo mesto

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si