NA MEJI S HRVAŠKO NI VEČ MEJNEGA NADZORA

Vstop Hrvaške v Schengen sta z dvigom zapornic in prižigom zelene luči na semaforju, ki dovoljuje prehod meje, simbolno oznanila dr. Davor Božinović, hrvaški minister za notranje zadeve in Sanja Ajanović Hovnik, slovenska ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve.

Prvega januarja Hrvaška ni prevzela zgolj evra, temveč je vstopila tudi v schengensko območje Evropske unije. Točno ob polnoči so se na mejnih prehodih s Hrvaško še zadnjič dvignile zapornice na obeh straneh mejnih prehodov. Na zdaj že nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Obrežje, sta vstop Hrvaške v Schengen z dvigom zapornic in prižigom zelene luči na semaforju, ki dovoljuje prehod meje, simbolno oznanila dr. Davor Božinović, hrvaški minister za notranje zadeve in Sanja Ajanović Hovnik, slovenska ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve. «Ta dogodek je več kot samo ukinitev mejnih kontrol, gre za dokončno potrditev naše evropske identitete, za katero so se generacije Hrvatov borile in na koncu tudi izborile.«, je dejal hrvaški notranji minister Božinović. Sanja Ajanović Hovnik, v funkciji ministrice za notranje zadeve, pa je spomnila, da je Slovenija to dosegla že pred leti in izpostavila » da smo to pot prehodili pred 15 leti in spomini so še vedno živi. Vemo kako pomemben dogodek to predstavlja Hrvaškemu narodu in če smo pred dobrimi tridesetimi leti simbolično postavljali meje, jih tokrat umikamo.« Policisti Policijske uprave Novo mesto so varovali velik del
schengenske meje. Zadnji dan lanskega leta so obmejni policisti na obeh straneh meje opravili še zadnjo izmeno v
takšni obliki; nekateri so to delo opravljali več kot 30 let.« Danes je nekoliko daljša noč kot običajno, tako kot je bila tistega davnega leta, ko smo tu tudi z vami novinarji preživeli noč, ko smo vstopali v schengenski prostor. To je velik dogodek za Policijsko upravo Novo mesto, skozi naše območje je potekala glavna cestna povezava skozi mejni prehod Obrežje in pa glavna železniška povezava skozi mejni prehod Dobova.«, je novo nastale razmere komentiral Robert Perc, vodja Operativno- komunikacijskega centra Policijske uprave Novo mesto. Spomnil je tudi, da umik policistov z mejnih prehodov ne pomeni manjše varnosti za državljane Slovenije. Večina policistov, ki so delali na mejnih prehodih bo v okviru Policijske uprave Novo mesto premeščena v novoustanovljeno enoto za izravnalne ukrepe, ki bo imela sedež na Obrežju. Njihova naloga bo globinsko varovanje državne meje in skrb da bodo prebivalci Slovenije živeli varno.

Slobodan Jovič
Foto: Robert Sajovec

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si