Motorist – vozi varno in odgovorno

Na Centru varne vožnje Raceland Krško je potekala izobraževalna delavnica varne vožnje za motoriste, ki so jo v sodelovanju s Policijsko upravo Novo mesto, Policijsko postajo Krško in Zdravstvenim domom Krško pripravili občinski SPV-ji občin Krško, Brežice, Kostanjevica na Krki, Sevnica in Radeče ter Center varne vožnje Raceland Krško in Moto klub Rak Na delavnici so sodelovali tudi ZŠAM Krško, PGD Krško ter podjetji Avto Krka in Delta Team Krško

Namen in cilj delavnice je bil izboljšati varnosti voznikov enoslednih motornih vozil v cestnem prometu. Skuter, kolo z motorjem ali motor so zaradi svoje konstrukcije veliko manj stabilni kot ostala vozila, za upravljanje pa zahtevajo specifična znanja in spretnosti. Pri upravljanju teh vozil pridejo še posebej do izraza pridobljene izkušnje in znanja.

Izobraževalna delavnica varne vožnje “Motorist – vozi varno in odgovorno” je bila usmerjena na najbolj ogrožene udeležence v prometu – voznike enoslednih motornih vozil, za katere je pomembno, da pridobijo določena znanja pred začetkom motoristične sezone in razvijejo zavest o pomenu nošenja zaščitne opreme.

Delavnica je bila sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. Na izobraževalni delavnici so reševalci Zdravstvenega doma Krško prikazali osnovno prvo pomoč v primeru prometne nesreče z udeležbo motorista. Praktični del delavnice pa je obsegal varno vožnjo na poligonu okrog in med stožci (slalom, osmica, izogibanje oviram, zaviranje v sili in drugo). Vožnjo je demonstriral inštruktor motorist s svojim motorjem. Po demonstraciji pa se je vsak udeleženec delavnice s svojim motorjem zapeljal na poligon in se tudi sam preizkusil v varni in spretnostni vožnji pod budnim očesom inštruktorja. Po vožnji na poligonu je sledila vožnja po pisti, kjer so udeleženci delavnice pokazali svoje pridobljeno znanje.

Da so vozniki EMV zares ”ranljivi” v prometu, kažejo tudi naslednji podatki:

– tveganje, da bo voznik EMV umrl v prometni nezgodi, je 45-krat večje v primerjavi z vozniki osebnih vozil, – tveganje, da bo voznik EMV udeležen v prometni nezgodi, je 20-krat večje kot pri voznikih osebnih vozil, – tveganje, da bo voznik EMV hudo poškodovan v prometni nezgodi, je tudi do 90-krat večje v primerjavi z vozniki osebnih vozil.

Za uspešno motoristično sezono in varno prevožene kilometre na dveh kolesih so potrebna tovrstna izobraževanja, motoristične izkušnje, razsodnost, strpnost in treznost, svetuje AVP.

Vir in foto: Moto klub Rak

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si