Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev

Letos od 3. do 7. julija bo v Ivančni Gorici potekalo mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev. Nosilka organizacije je Čebelarska zveze Slovenije v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica. Prehodni pokal, ki ga prejme vsakokratna država gostiteljica, je že v kraju soorganizatorke, saj ga je županu Dušanu Strnadu decembra predal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Mednarodno srečanje mladih čebelarjev je dogodek, ki poteka od leta 2010, nazadnje se je odvil leta 2019 na Slovaškem. V Sloveniji naj bi gostili do 40 držav udeleženk. Vsako državo zastopa ekipa treh tekmovalcev, mladih čebelarjev, starih od 12 do 18 let, ki jih spremljata do dve odrasli osebi. V tekmovalnem delu so tekmovalci, pomešani v mednarodne ekipe, soočeni s približno 15 čebelarskimi izzivi, v okviru katerih morajo prikazati čebelarsko znanje in spretnosti.

Izven tekmovalnega dela se odvija več stvari, kot so medsebojno spoznavanje udeležencev, predstavitve držav in mednarodna konferenca na temo dela z mladimi v čebelarstvu. Pomembno je tudi slovesno odprtje tekmovanja s procesijo in izobešanjem zastav vseh držav udeleženk ter zaključna prireditev, na kateri razglasijo rezultate tekmovanja in podelijo medalje, pokale in plakete.

Vir: Občina Ivančna Gorica, foto: Gašper Stopar

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si