Izlet krvodajalcev v mesto grofov

V Sloveniji letos obeležujemo 70 let prostovoljnega krvodajalstva, pred kratkim, 4. junija, pa je bil tudi dan slovenskih krvodajalcev. Torej vsaj dva razloga več, da so v Območnem združenju Rdečega križa Novo mesto njihove prostovoljce krvodajalce peljali na izlet.

Tokrat so se odpeljali proti Celju, mestu grofov, kjer jih je vodnik Sašo počakal na gradu in jih s hudomušnim pripovedovanjem popeljal skozi zgodovino Celjskih grofov, najmogočnejše plemiške in vladarske rodbine, ki je kadarkoli živela na slovenskih tleh. Med sprehodom po gradu so si lahko ogledali dve razstavi, eno z mučilnimi in sramotilnimi napravami ter drugo s predmeti, ki pričajo o tem, kako so včasih živeli. Sprehod po zunanjem delu gradu nam je ponudil prekrasen pogled na celjsko dolino.

Po ogledu gradu so se sprehodili po tlakovanih, slikovitih ulicah starega mestnega jedra, kjer so med drugim videli ostanke celjskega obzidja, izvedeli nekaj o življenju Alme Karlin, svetovne popotnice in pisateljice, predvsem ženski del pa so očarali cvetlični aranžmaji po ulicah mesta.

Da pa niso obujali samo zgodovine, so ogled zaključili z obiskom Tropske hiše, kjer je na ogled pet ekosistemov sveta z rastlinami in živalmi. Prijetno utrujeni so v centru mesta pojedli kosilo, si izmenjali vtise tudi o tem, kako je Celje moderno mesto z bogato zgodovino in pokramljali še o vsem drugem ter se nato odpravili proti domu. Tudi tokrat se zahvaljujejo škocjanski pekarni Pepe za donacijo in dostavo rogljičkov za sladek začetek izleta.

Vir: OZRK Novo mesto

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si