FOTO: Zaključek skavtskega tabora Pali južno

V soboto, 15. julija, je 250 skavtov iz širšega dolenjskega območja zaključilo 7 dnevni tabor z naslovom Pali južno. Tabor je potekal v bližini vasi Čadraže, občina Šentjernej, na njem pa so sodelovali skavti iz lokalnih enot: Črnomelj 1, Krško 1, Novo mesto 1, Novo mesto 2, Ribnica 1, Šentjernej 1 in Tržišče 1.

Udeleženci, stari od 11. do 16., so tokrat doživeli nekoliko drugačen poletni tabor kot sicer. Šlo je za tabor na katerem so se lahko spoznavali in družili s skavti iz drugih krajev in tako krepili pripadnost Združenju slovenskih katoliških skavtnij in skavtov, katerega člani so. Kljub nekoliko drugačni izvedbi tabora je bistvo ostalo isto in sicer skavtska vzgoja, ki vzgaja mlade, da postanejo pristni, samostojni, zdravi in odgovorni ljudje, kristjani, državljani.

V tednu dni, ki so ga udeleženci preživeli v naravi, je bilo veliko priložnosti za urjenje v skavtskih in socialnih veščinah na primer: enkrat dnevno so skavti v manjših skupinah sami pripravljali svoj obrok. Na različnih delavnicah so se urili v kovaštvu, lokostrelstvu, plezanju, lončarstvu, izdelovanju piščalk … Za eno noč so se odpravili na potep in si v manjših skupinah našli prenočišče v širši okolici. Udeleženci so se podali na “pot preživetja”, kjer so svoj pogum preizkusili na adrenalinskih točkah ter se z otroško radostjo plazili po blatu. Vročinski val in močna neurja niso bila ovira za izvedbo in uspešen zaključek tabora. Zaradi dobre pripravljenosti voditeljev ter pomoči lokalnih gasilcev in Civilne zaščite pri preventivni evakuaciji za eno noč, na taboru ni prišlo do kakšne resnejše poškodbe.

Za okoli 200 udeležencev je na taboru skrbela ekipa voditeljev prostovoljcev, ki so pripravljali program in poskrbeli za celotno tehnično izvedbo tabora. Ekipo voditeljev je vodilo taborno vodstvo, ki so ga sestavljali Neja Katič, Urban Žagar, Blaž Franko ter vodji tabora Lina Drenik in Blaž Pavlakovič. Priprave na tabor so se začele že več kot eno leto nazaj in so v zadnjih mesecih zahtevale veliko časa in dela s strani voditeljev. Poleg voditeljev so na taboru sodelovali tudi skavti popotniki in popotnice, stari 16. do 21. let, ki so voditeljem pomagali kot tehnično osebje. Tabor se je zaključil v soboto, 15. julija, s sveto mašo, ki jo je za zbrane skavte, starše in goste daroval duhovni asistent tabora, Blaž Franko, duhovnik novomeške škofije.

Ob zaključku tabora se organizatorji zahvaljujejo vsem, ki so na različne načine pomagali pri izvedbi tabora. Občini Šentjernej, okoliškim prebivalcem, gasilcem, civilni zaščiti, osnovni šoli Šentjernej ter sponzorjem in donatorjem: mestna občina Novo mesto, škofijska karitas Novo mesto, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dolenjske lekarne, Kartuzija Pleterje, podjetje Vrlinič d.o.o. in podjetje Kambič d.o.o.

Vir: Miha Ivanetič

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si