FOTO: 14. festival modre frankinje na sevniškem gradu

Minuli konec tedna je v parku gradu Sevnica potekal tradicionalni že 14. festival modre frankinje. Začetek festivala je napovedalo ocenjevanje modrih frankinj, ki je 24. 4. potekalo na Posestvu Krakovo v Sevnici. Strokovna komisija v sestavi Robert Gorjak, dr. Klemen Lisjak, Grega Repovž, Ožbej Peterle, dr. Guillaume Antalick, Francois Botton, Veronika Frelih, Nina Bratovž, Jure Grubar in Emanuel Rosier je ocenila 39 prispelih vzorcev. Tokrat v le treh kategorijah; rose, aktualni letnik (letnik 2023) in starejše modre frankinje.

Lanskoletni prvak Klet Krško, zanjo direktor in enolog Jure Grubar, je na podelitvi priznanj na 14. festivalu modre frankinje na prireditvenem prostoru prenosni pokal Festivala modre frankinje predal Ferdotu Pinteriču iz Sromelj, vinorodni okoliš Bizeljsko-Sremič. Obiskovalci lanskoletnega festivala so si ga lahko zapomnili po visokih ocenah že na lanskoletnem ocenjevanju, letos pa je med šest uvrščenimi frankinjami v finalni izbor za Prvaka festivala modre frankinje člane strokovne ocenjevalne komisije prepričala modra frankinja letnika 2022 (2. mesto v kategoriji starejši letniki) iz njegove kleti.

V ožji izbor za Prvaka so se sicer uvrstile še frankinje Vinske kleti Šuklje (1. mesto v kategoriji starejši letniki), Marjana Jeleniča, Kleti Krško (Kmečka zadruga Krško, 3. mesto v kategoriji starejši letniki) ter modra frankinja Mihe Založnika iz Slovenskih Konjic, vse starejši letniki. Najvišje med aktualnim letnikom (letnik 2023) so se uvrstile frankinje Vina Dular (1. mesto), Jožefa Artnaka (2. mesto) in Ferdota Pinteriča (3. mesto). Med roseji pa so člane strokovne komisije najbolj navdušili Verstovšek Estate d.o.o. (1. mesto), Zlati grič (2. mesto) in Vinska klet Metlika (3. mesto). Priznanja so po krajših nagovorih podelili direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek, župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, direktorica Direktorata za turizem Dubravka Kalin in aktualna 27. vinska kraljica Slovenije Sanja Ferjančič. Ljubitelji te avtohtone slovenske sorte so lahko modre frankinje več kot dvajsetih vinarjev poskušali na prireditvenem prostoru pod šotorom med 16. in 21. uro.

Za kulinariko so tudi letos skrbeli člani Združenja JRE Slovenija. Tokrat sta kuhali ekipi domače Gostilne Repovž ter Restavracija Strelec z ljubljanskega gradu, ki se ponaša tudi z Michelinovo zvezdico. Organizator dogodka, to je KŠTM Sevnica, je poskrbel za bogat spremljevalni program. V Kleti modre frankinje se je odvila prva od dveh delavnic, Modri Sip&Paint v izvedbi Wild About Travel, ki jo je vodil Luka Gošek, vina pa je predstavil Urban Culetto, sommelier 1. stopnje in WSET 2. Udeleženci so uživali v povezovanju likovnega izražanja – slikanja ter degustaciji izbranih vin iz modre frankinje.

Kasneje je v dvorani Alberta Felicijana potekala delavnica ‘Modre frankinje 14. ocenjevanja in izbrani lokalni prigrizki’, ki sta jo vodila Robert Gorjak in Ožbej Peterle, oba velika poznavalca vin in člana strokovne ocenjevalne komisije na sevniškem ocenjevanju. Delavnica je potekala v sklopu projekta Mislim modro, ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Ob modrih frankinjah so se udeleženci prepustili kulinaričnim dobrotam Gostilne Kunst. Da je delavnica brezhibno tekla pa so skrbeli Taja Kozinc, Carmen Klepej in Urban Culetto.

Obiskovalci so se lahko udeležili brezplačnega vodenega ogleda gradu. Ponudbo na 14. festivalu modre frankinje sta dopolnila Aljaž Papež iz Pivovarne APE in Mojmir Dimec z Ovčarske kmetije Urban, oba tudi člana kolektivne blagovne znamke Sevnica Premium. Druženje se je izpod šotora nato premaknilo v grajski atrij, kjer je ob zvokih glasbe, za katero bo skrbel DJ Manuel, in postrežbi ekipe Kavarne Špica, zabava trajala še dolgo v noč. Na KŠTM Sevnica smo poskrbeli tudi za ločevanje odpadkov, iz mesta je bil organiziran brezplačen avtobus do gradu in nazaj. Veseli nas, da je modra frankinja tudi letos na grad privabila lepo število ljudi, ki so v okusih uživali zmerno in zgledno. Še enkrat čestitamo vsem prejemnikom priznanj in se zahvaljujemo vsem, ki so nas obiskali ter na ta način podprli vinarje ter turistično ponudbo destinacije Sevnica nasploh.

Vir: Občina Sevnica

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si