Državno tekmovanje Ekokviza za srednje šole

Na letošnjem državnem tekmovanju v Ekokvizu za srednje šole, ki je potekalo na ŠC Celje se je v poznavanju energetsko-podnebne pismenosti pomerilo 196 dijakov iz 54 slovenskih srednjih šol, vključenih v mednarodni program Ekošola, in ostalih srednjih šol, ki so se prijavile na tekmovanje. V kategoriji splošnih gimnazij pa je prvo mesto osvojila dijakinja Zoja Peteh iz Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, ki je dosegla vseh 50 točk.

V kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja je zmagala dijakinja Nastja Tratnik iz Biotehniškega centra Naklo, v kategoriji srednjega strokovnega in poklicno-tehniškega izobraževanja je slavila dijakinja Edita Kreča iz Biotehniške šole Maribor.

Dijaki iz treh srednješolskih programov izobraževanja so letos reševali vprašanja iz Energetsko-podnebne pismenosti. Gradivo je vključevalo vsebine kot so zgodovina človekove rabe energije, definicija energetsko-podnebne pismenosti, osrednja načela in temeljne usmeritve energetske pismenosti ter Slovenija in viri energije za proizvodnje električne energije ter druge.

Priznanja in nagrade je na sklepni prireditvi tekmovanja predal nacionalni koordinator programa Ekošola mag. Gregor Cerar. Ob podelitvi nagrad je povedal, da letošnja izbira okoljskih tem prispeva k večji ozaveščenosti dijakov. Ta vodi k večjemu razumevanju vse bolj kompleksnih vsebin, povezanih s podnebnimi spremembami in ogljičnim odtisom. S povezovanjem učnih vsebin in projekti, kot je Ekokviz, dijake in njihove mentorje celovito izobražujemo in jih spodbujamo k bolj trajnostnemu načinu življenja. Še posebej pomembno je, da pridobljeno znanje dijaki prenesejo med starše in v lokalno okolje, da skrb za okolje postaja del našega vsakodnevnega odločanja.

Vir: Ekošola

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si