Dolenjec Igor Pate bronast na svetovnem prvenstvu v oranju

Po dveh letih tekmovalnega premora se je na Irskem končalo 67. svetovno prvenstvo v oranju (67th World Ploughing Contest), ki je bilo za slovensko ekipo zelo uspešno, saj je Igor Pate iz Dolenjega Kamenja z obračalnim plugom zasedel skupno tretje mesto.

Po nekajdnevnih treningih se je najboljših 47 oračev iz 25 držav kakih 100 kilometrov od glavnega mesta Dublin najprej pomerilo v oranju strnišča, naslednji dan pa še v oranju ledine. Slovenijo sta zastopala Dolenjec Igor Pate v kategoriji obračalni plugi in Belokranjec Anton Filak v kategoriji plugi krajniki.

Prvi dan pri oranju strnišča je Pate z obračalnim plugom zasedel šesto mesto, Filak s plugom krajnikom pa 17. mesto. Drugi dan so se najboljši orači pomerili v oranju ledine. Pate je z obračalnim plugom dosegel četrto mesto, kar je v skupni razvrstitvi v kategoriji obračalni plugi pomenilo skupno tretje mesto in prva medalja za Slovenijo, odkar se naši orači udeležujejo svetovnega tekmovanja. Filak je s plugom krajnikom na ledini zasedel 13. mesto, v skupni razvrstitvi je bil 15.

V obeh kategorijah sta se zmage veselila orača iz Republike Irske, v kategoriji obračalnih plugov je zmagal John Whelan, v kategoriji plugov krajnikov pa Eamonn Tracey.

Slovensko ekipo je vodil Igor Hrovatič, ki je na tekmovanju sodeloval tudi kot sodnik.

Vir in foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si