100 let DKD Svoboda Senovo

Gledališka skupina DKD Svoboda Senovo je v soboto obeležila 100 let delovanja in v ta namen pripravila slovesno prireditev s predpremiero komedije Silvestrska sprava.

Režiser Rok Sanda je povabil na predstavo z besedami, da Silvestrska sprava govori o sporu, ki je za naše generacije star, odmaknjen, tuj. »Ne rabimo pogledati daleč, da vidimo, kako globoko se lahko stare zamere zarežejo v neko družbo in kam to lahko pripelje.« Jože in Frenk sta odraz nas samih in naših nesmiselnih prepirov, ker si ne znata oziroma ne zmoreta odpustiti starih zamer. Režiser Sanda pravi, da je najtežje odpustiti; »Kako bomo pa drugače zacelili rane, če ne tako, da se ozremo na lastne prepire in opazimo, kako zelo bedasti so. Še posebej dobro to vidimo, ko si dva metuzalema v zadnjem desetletju življenja še vedno ne zmoreta odpustiti.«

Voditeljica Tina Šoln je pred samo uprizoritvijo predstavila delovanje gledališke skupine DKD Svoboda Senovo skozi časovno obdobje. Skupina je bila ustanovljena leta 1923 in do danes so uprizorili več kot 100 premier. Kronološko dogajanje so uprizorili tudi s pomočjo projekcije kronoloških fotografij in posnetkov gledaliških predstav.

Gledališčniki gledališke skupine DKD Svoboda Senovo so gostovali po domačih odrih in odrih širom sveta. Obiskali so Stuttgart, Berlin, Beograd, Novi Sad, Niš in Sarajevo. Večkrat so se uvrstili na Čufarjeve dneve in nastopali tudi v okviru Evropske prestolnice kulture.

Leta 1994 je za režisersko paličico poprijela Boža Ojsteršek in v tem času pomembno zaznamovala delovanje skupine. Gledališčniki zadnjih 30 let predano uprizarjajo dela slovenskega dramatika Toneta Partljiča.

Slavnostni govornik je bil znan, eminenten slovenski igralec Gojmir Lešnjak – Gojc, ki je v svojem govoru poudaril, da mu je v čast, da so ga gledališčniki povabili k besedi in jim čestital za dosedanje delo. Prireditev je s svojo prisotnostjo počastil krški župan Janez Kerin, ki je poudaril pomembnost ljubiteljskega gledališča.

Vir: Gledališka skupina Senovo

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si