V Slovenijo prispeli prvi kamioni mednarodne pomoči

Današnja noč in dan sta ponekod prinesla nekaj olajšanja, marsikje pa dodatne skrbi. Stanje je še naprej zaskrbljujoče v Zgornjesavinjski dolini, na Koroških ter v delih Prekmurja in ponekod na Gorenjskem, marsikje pa so se danes začele kazati prve grozne posledice neurja. Rdeči križ Slovenije pa se je razveselili pomoči v obliki trajne hrane in higienskih potrebščin, ki so jim jih dostavili kolegi iz Rdečega križa Madžarske.

Včeraj zvečer in ponoči je veliko skrbi povzročala reka Sava, predvsem v spodnjem toku – delu Krškega je grozila evakuacija, ki pa ni bila potrebna. Izzive s pomanjkanjem ustekleničene vode za nastanjene v začasnem centru za evakuirane iz Term Čatež (prostovoljci tamkajšnjega območnega združenja so oskrbovali 22 družin oz. 98 oseb, turistov iz kampa) smo odpravili v popoldanskih urah. V prostore RKS – OZ Brežice so kolegi iz Rdečega križa Hrvaške dostavili še en kamion ustekleničene vode.

Z zaskrbljujočimi podatki pa so se jim javili tudi iz RKS – OZ Laško, kjer je reka Savinja poplavila najmanj 120 stanovanjskih objektov (eno in večstanovanjske stavbe), prostovoljci so pomagali pri nujni evakuaciji 20 oseb, so pa veseli, da imajo pitno vodo in elektriko. Takoj, ko bodo razmere to dopuščale, jim bodo dostavili hrano, njihovi prostovoljci pa so že sedaj pripravljeni za nudenje laične psihosocialne podpore.

V preteklih dveh dneh so jih z dvema kamionoma ustekleničene pitne vode razveselili kolegi iz Rdečega križa Hrvaške, danes pa so v ljubljanski distribucijski center humanitarno pomoč dostavili člani Rdečega križa Madžarske. Na poti so kolegi iz RK Poljske, ki nam dostavljajo dodatna dva kamiona hrane in higienskih pripomočkov. Še kako potrebno nepokvarljivo hrano in higienske pripomočke (plenice za otroke in odrasle, mila, higienske vložke, mila in šampone …) bodo distribuirali po področjih, kjer jo nujno potrebujejo, članom naše velike mednarodne družine pa lahko ob tej priložnosti izrekajo VELIKA IN ISKRENA HVALA.

Rdeči križ Slovenije kot del velike humanitarne družine Mednarodnega Rdečega križa in Rdečega polmeseca odprtih rok sprejme tudi ponujeno pomoč drugih nacionalnih društev – poleg že omenjenih dveh kamionov pitne vode s strani Rdečega križa Hrvaške, dostave higienskih paketov in hrane s strani Rdečega križa Poljske ter Rdečega križa Madžarske, so jim pomoč ponudila tudi nacionalna združenja Rdečega križa iz Srbije, Makedonije, Bosne in Hercegovine ter društvo Rdečega polmeseca iz Egipta, s katerimi bodo podrobnosti dorekli v naslednjih dneh.

HVALA izrekajo tudi vsem prijaznim in dobrim ljudem, ki nudijo takšno in drugačno pomoč ter jim obenem sporočajo, da trenutno materialne pomoči ne zbiramo. To pa seveda ne pomeni, da ne bo povpraševanja po tovrstni pomoči v prihodnjih dneh, ko se bodo razmere že malo umirile in se bodo pokazale realne razsežnosti posledic vodne ujme. O tem bodo obveščali preko sredstev javnega obveščanja in po socialnih omrežjih. Prosijo, da spoštujete, da prehitevanje in ponujanje pomoči, ki trenutno ni skladna s potrebami ljudi, ni v pomoč nikomur. Ob tej priložnosti želijo opozoriti tudi, da bo jutri pod okriljem Vlade Republike Slovenije zaživela posebna aplikacija za vse, ki želite pomagati. Vsem pa se še enkrat iskreno zahvaljujejo za izkazano solidarnost in skrb za sočloveka!

Sredstva za pomoč pri sanaciji za prizadeto prebivalstvo še naprej zbirajo na TRR-ju Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR, še bolj preprosto pa je poslati SMS UJMA5 ali UJMA10 na 1919, s čimer boste darovali 5. oz. 10 evrov.

Vir: Rdeči križ Slovenije

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si