Tudi v Beli krajini pozdravljajo odpravo mej

1. januarja 2023 opolnoči so padec schengenske meje obeležili na maloobmejnem prehodu pred mostom, ki povezuje Žuniče in Prilišče, dopoldne pa so pripravili dogodek Nek je voda nosi – naj jo voda odnese.

Sredi mostu so se zbrali Žuničani, Preločani, Adlešičani, Prilišćani, prebivalci Vukove Gorice, Novigrada … in s skupnimi močmi na mostu, s starimi amerikankami simbolično prežagali oviro – brezov hlod, ga vrgli v Kolpo/Kupo, ki je tako s seboj odnesla oviro in sprostila mejo. Oviro so žagali Niko Mušič in Branko Rožman na hrvaški strani ter Slavica Starešinič in Franc Ivanušič na slovenski strani.

Zbrano množico sta nagovorila predstavnika krajanov z obeh bregov: Josip Jakovčić in Boris Grabrijan, ki jima je pri odstranjevanju ovir pomagal še Nikola VolovićGašper Veselič nam je zaigral venček domačih, Ema Starešinič pa je zapela Odo radosti, Evropsko himno v slovenskem in hrvaškem jeziku, v nadaljevanju pa je zaigral del sestava Preloških muzikantov. Nazdravili so z domačimi žganjicami in peninami iz Bele krajine ter okušali lokalne dobrote. Hrvati so simbolično odvrgli kovance svojih kun v Kolpo, a pričakovane dostave svežih eurov iz Zagreba ni bilo, zato so jim Belokranjci na sprejemu v prostorih Udruge Zora izročili prvih 10 €, z željo, da se replicirajo.

Prost prehod prek Kolpe bo zelo olajšal življenje prebivalcem na obeh bregovih in pripomogel razvoju celotne, skupne regije.

Vir: KP Kolpa

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si