RRA Posavje z e-Gradovi Posavja navdušila v Indoneziji

Regionalna razvojna agencija Posavje je v začetku novebra v sodelovanju s podjetjem Arctur na mednarodni konferenci na temo Turizma 4.0 in razvoja podeželja predstavila e-Gradove Posavja, kot primer dobre prakse s področja digitalnega inoviranja kulturne dediščine in razvoja novih inovativnih turističnih produktov. Konferenca je potekala v Indoneziji, v organizaciji indonezijskega ministrstva za razvoj vasi in zapostavljenih območij. e-Gradove Posavja je na konferenci predstavila Ana Jurečič Martinčič, ki se je dogodka udeležila virtualno.

Namen konference je bilo prikazati, kako dobre prakse s področja iniciative Turizem 4.0 prispevajo k trajnostnemu razvoju podeželja in izboljšanju kvalitete življenja na podeželju. S predstavitvijo e-Gradov Posavja smo pritegnili zanimanje azijskih podeželskih skupnosti za digitalno inovacijo kulturne dediščine in vključevanje digitiziranih vsebin kulturne dediščine v turistično ponudbo. RRA Posavje je predstavila tudi butično doživetje Sedem veličastnih, ki je prejelo oznako Slovenia Unique Experience in utrjuje vizijo Posavja kot zelene butične destinacije za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in avtentična doživetja.

S sodelovanjem na konferenci v Indoneziji se je RRA Posavje predstavila na mednarodnih trgih in z azijskimi skupnostmi delila svoje izkušnje in znanje s področja digitalnega inoviranja kulturne dediščine in povezovanja s turizmom. To sicer ni edina aktivnost pri projektu e-Gradovi Posavja. Digitalno inoviranje kulturne dediščine gradov Posavja je potekalo v letih 2020 in 2021. Predmet digitalnega inoviranja so bili gradovi Brežice, Rajhenburg, Sevnica, Mokrice, nekdanji cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki ter grajski ruševini Svibno in Kunšperk.

V projektu je bila vzpostavljena tudi interpretacijska soba, ki se nahaja v Termah Čatež in obiskovalcem omogoča interaktivno doživetje s 3D modeli in VR posnetki sedmih veličastnih gradov Posavja. Vse 3D modele in VR posnetke si lahko ogledate na spletni strani RRA Posavje (www.rra-posavje.si/egradovi-posavja.html). Butično doživetje »Sedem veličastnih« pa je objavljeno na destinacijski strani posavje.com (https://posavje.com/sedem-velicastnih/). RRA Posavje nadaljuje z uspešnimi zgodbami pod vodstvom direktorice mag. Nataše Šerbec.

Slovenija je postala prva država v Evropi, ki se je sistematično lotila digitalizacije kulturne dediščine in s tem postala ena od vodilnih držav v Evropi pri vključevanju inovativnih rešitev na področju digitalizacije kulturne dediščine v obogatene turistične izkušnje. Vse digitizirane primere kulturne dediščine na Slovenskem si lahko ogledate na spletnemu Portalu DIKD (https://www.dikd.si/).

Vir: RRA Posavje

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si