Razstava krške slikarke Martine Koritnik

V sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac – Muzejem moderne in sodobne umetnosti, na gradu Rajhenburg predstavljajo umetniški opus krške slikarke Martine Koritnik Fajt.

Kustosinja razstave Kristina T. Simončič je zapisala: »Življenjska in umetniška pot Martine Koritnik Fajt je bila tesno prepletena s Posavjem, njegovo pokrajino in ljudmi. Rojena je bila v Krškem, nato je obiskovala Gimnazijo Brežice in nadaljevala študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 1973 je diplomirala na Oddelku za slikarstvo pri profesorju Gabrijelu Stupici. Najbolj opazen pečat v njeni likovni poetiki pa je pustil profesor Zoran Didek. Zatopljenost v krajino v duhu barvnega realizma, ki ga je po zgledu Pariza generacija zagrebških študentov, poznejših profesorjev ljubljanske akademije, vpeljala v učni proces, jo je spremljala vse življenje.

S pedagoškim delom na OŠ Jožeta Gorjupa v Kostanjevici na Krki in OŠ Podbočje je približevala likovno umetnost generacijam učencev polnih 20 let, nato pa se je 1933 odločila za samostojno umetniško pot. V tem obdobju je dosegla umetniško zrelost in suvereno ustvarjala v olju in akvarelu, dveh tehnikah, ki poleg poznejšega akrila sestavljata njen opus.

Za njen ustvarjalni proces je bilo značilno, da je v trenutku navdiha slikala v hitrih, vehementnih potezah. Ko je občutila prizor, je njena umetniška senzibilnost med vidnim in občutenim potegnila linijo, ki jo je izrisala njena roka. Svoj ustvarjalni kredo je povzela leta 2004 s temi besedami: »Kdor me je videl, kako hitro slikam, je mogoče pomislil, da delam površno. A vidno dozoreva ‘v meni’. Po tridesetih letih resnega dela se mi še vedno zdi, ko ponižno sedim pred oziroma v naravi, da sem tam prvič. Tako je na slikah delček tega, kar znam in vem, kar sem videla in čutila.«

V njenem poznem obdobju se prosta poteza vedno bolj umika geometrijskim formam, ki so jo zaposlovale v zadnjem desetletju življenja. Igrala se je z barvnimi kontrasti, ki so imeli zanjo intimni simbolni pomen. Razvijala je likovno govorico, ki je temeljila na uravnoteženosti oblik in svetlobnih kontrastov, ter posamična platna združevala v nove celote.

Opus Martine Koritnik Fajt je ljubezenska pesem pokrajini med rekama Krko in Savo. Pričujoča razstava, na kateri so predstavljena dela iz umetničine zapuščine, skuša orisati mestoma skrivnostno in premalo poznano ustvarjalno pot akademske slikarke, ki je vse življenje ostajala skromna in samosvoja ter – kar je bilo zanjo bistveno – neodvisna in svobodna. Njena dela nosijo v sebi osebno refleksijo in nam nastavljajo ogledalo neizbežnega krogotoka življenja.

Živela in ustvarjala je v Krškem ter bila dolgoletna članica DLUD in ZDSLU. Svoje delo je predstavila na 14 samostojnih in več kot 40 skupinskih razstavah. Redno se je udeleževala številnih slikarskih kolonij. Umrla je 13. novembra 2020, pokopana je v Krškem.«

Ob razstavo bo izšel katalog, ki ga je oblikoval Matic Tršar. V času trajanj razstave načrtujejo izvedbo strokovnih vodstev in ustvarjalnih delavnic.

Vir: Kulturni dom Krško

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si