Prva poštna znamka opozarja: Varnostni pas varuje vas!

Pošta Slovenije bo jutri izdala prvo v novi seriji znamk Varnost v prometu, ki bodo izšle v petih zaporednih letih. Agencija za varnost prometa je z veseljem pristopila k tovrstni obliki promocije prometne varnosti, s katero želi skupaj s Pošto Slovenije ozaveščati o pomenu prometne varnosti za vse udeležence. Prva znamka, ki izide jutri, bo opozarjala na pomembnost uporabe varnostnega pasu, izšla pa bo v poli s 25 znamkami in z nominalo B. V naslednjih štirih letih bodo izšle znamke, ki javnost opozarjajo na varnost pešcev (Bodi viden, bodi previden!), varno vožnjo brez mobilnega telefona, varnost kolesarjev ter pravilno vožnjo po avtocestah (Vozi desno, prehitevaj levo).

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je znašala stopnja uporabe varnostnega pasu pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov 68 % (v enakem obdobju leta 2021 je znašala 53 %). Od skupno 19 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je 13 uporabljalo varnostni pas. Pri štirih umrlih potnikih v osebnih vozilih je stopnja uporabe 50 %, dva sta varnostni pas uporabljala, eden ne, za enega pa je uporaba neznana.

Agencija za varnost prometa vodi in koordinira nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas. Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti vseh potnikov v vseh motornih vozilih z varnostnim pasom, na vsaki, tudi najkrajši poti in povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom. Varnostni pas je namreč eden pomembnejših izumov za večjo varnost voznikov in potnikov v vozilu.

Uporaba varnostnega pasu je predpisan in nujni sestavni del varne vožnje. Dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih. A zavedanje javnosti o nujnosti uporabe varnostnega pasu je še vedno prenizko. Pri najhujših prometnih nesrečah je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno in brez izgovorov uporabljali varnostni pas. Prav zato je slogan nacionalne preventivne akcije Varnostni pas varuje vas.

Še posebej pomembno pa je, da vozniki poskrbijo za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. Otroci so najbolj izpostavljeni in že ob lažjih trkih lahko utrpijo hujše posledice, zato je odgovornost vsakega odraslega, da poskrbi za njihovo pripenjanje in varen prevoz! Vsi vozniki naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za lastno pripetost in pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti.

Vir in foto: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si