Poskrbite za (pre)vidnost v prometu

Danes in v naslednjih dneh lahko pričakujemo močno povečano gostoto prometa, saj se začenjajo jesenske šolske počitnice in podaljšan konec tedna s praznikoma. Povečan bo tranzitni promet, nadaljujejo se tudi dela na cesti, opozarja Agencija za varnost prometa: “Vzdržujte primerno varnostno razdaljo, hitrost prilagajajte razmeram, v promet se podajte trezni, uporaba mobilnega telefona naj počaka na konec poti. V primeru zastojev vselej ustvarite reševalni pas, ne čakajte na zvok intervencijskih siren!”

Ker se obetajo topli dnevi, lahko na cestah pričakujemo več pešcev, kolesarjev, voznikov e-skirojev, mopedistov in motoristov. Pazite na najmlajše, da bodo v prometu varni, vedno jih pravilno namestite v otroške zadrževalne sisteme, poskrbite za dosledno pripenjanje vseh potnikov v vozilu. Na kolesu, skiroju, e-skiroju ali rolkah naj otroci svoje glave vedno opremijo z zaščitno čelado, ki jo Agencija za varnost prometa priporoča tudi po 18. letu.

Dan se krajša, kar bo posebej očitno že to nedeljo. Ure bomo v nedeljo ob 3. uri za eno uro nazaj. V mraku, temi, megli in pogojih slabše vidljivosti obvezno poskrbite za svojo vidnost. Kresnička ali odsevni trak sta po zakonu predpisana obvezna oprema pešca v pogojih slabše vidljivosti ali ponoči, nosimo jih na vidnem mestu, obrnjene proti vozišču.

Vožnja je zahtevno opravilo, zato se povsem osredotočite nanjo. Osredotočenost na vožnjo pomeni slediti trem preprostim, a nujnim pravilom:
• Roke na volanu.
• Pogled na cesti.
• Misli in koncentracija pri vožnji in spremljanju razmer na cesti in ob njej.

Če je na potovanju več oseb z veljavnim vozniškim dovoljenjem, si vožnjo »razdelite«, s tem tudi zmanjšate tveganje za vožnjo pod vplivom utrujenosti ali zaspanosti, svetujejo v Agenciji za varnost prometa. Če se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je treba v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje.

Vir: Agencija za varnost prometa

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si