Obrnili nov list Rastoče knjige

Na Gimnaziji Novo mesto so pripravili literarno dopoldne ob slovenskem kulturnem prazniku, na katerem so predstavili del gimnazijskega literarnega ustvarjanja zadnjih treh let. Gimnazijko z Rastočo knjigo so obogatili z novim zapisom in izdali gimnazijsko glasilo Stezice, ki letos praznuje 70-letnico izhajanja.

Novomeška gimnazija je v projekt Rastoča knjiga vstopila leta 2018 kot prva med slovenskimi gimnazijami. Relief Gimnazijke z Rastočo knjigo pred šolsko knjižnico stalno raste in vsako leto odkrije novo sporočilo, ki ponazarja ljubezen do slovenske besede, kulture in naroda ter govori o pomenu sožitja, strpnosti, izobraževanja, osebne in skupne rasti za prihodnost. Na prireditvi ob kulturnem prazniku so jo nadgradili z novim zapisom – verzom dijakinje Nikoline Gramc iz njene pesmi Rimaracarim, ki predstavlja intimno željo po ugrabljeni mladosti in klic po pravičnosti: »Vse, brez česar mi živeti ni!«. Prireditev sta z glasbo obogatili Maja Tomić in Lana Traven.

Ob tej priložnosti je izšla literarna številka Stezic, ki predstavlja svojevrstno in predvsem živo Rastočo knjigo Gimnazije Novo mesto. Kot posebne gostje – z njimi se je pogovarjala dijaška urednica Stezic Eva Zupančič – so na prireditvi, izvedeni za vsak letnik posebej, nastopile mlade avtorice Nikolina Gramc, Amika Zoja Jelič, Ajda Markelj, Ema Medved, Larisa Rataj in Lea Šterban, ki so interpretirale svojo poezijo in prozo ter tudi soustvarile literarno številko Stezic. Grafično jih je oblikoval Leon Zalar, ki je prispeval tudi fotografije, prav tako kot tudi Amika Zoja Jelič. V novih Stezicah pa so objavljene še pesmi Alje Slobodnik, Tise Božič in Eve Šubic.

Vir: Gimnazija Novo mesto, foto: Jaša Pelko

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si