Lokalno je povezovalno

V okviru projekta Lokalno je povezovalno je v mesecu maju in juniju Dolinškov kozolec na Šmarčni in Lisco obiskalo preko 500 otrok iz posavskih šol in vrtcev. Občina Sevnica je kot vodilni partner v projektu povabila šole in vrtce iz Posavja na naravoslovni dan na Dolinškov kozolec v Šmarčni ter na Lisco.

Lisca je eden najvišjih vrhov v Posavju z bogato planinsko, turistično in športno tradicijo. Je priljubljena destinacija za pohodništvo, kolesarjenje, izletništvo, padalstvo in turizem, saj se ponaša z raznoliko naravno dediščino. Rastlinstvo, pestra favna vključno z ogroženimi vrstami nevretenčarjev, posebnimi metulji, jelenjadjo in drugimi gozdnimi živalmi šolam in vrtcem ponuja odlično možnost za izobraževanje v obliki naravoslovnih dni. Vodniki so predstavili nesnovno dediščino, biosferno območje ter rastline in živali, otroci pa so izvedeli tudi, katera druga gorovja so vidna iz Lisce. Dan so zaključili v Tončkovem domu s toplo skodelico čaja, obilnim kosilom in okusnimi palačinkami.

V naravoslovne dni je bil vključen tudi obisk Dolinškovega kozolca na Šmarčni, kjer so spoznali 100 let star in popolnoma prenovljen kozolec toplar. Leta 2009 se je lastnik Ciril Dolinšek skupaj z družino odločil, da očisti kozolec in ga obnovi. V kozolcu je po obnovi na ogled tudi bogata etnološka zbirka kmečkega in gospodinjskega orodja iz naših krajev. Otroci so si ogledali več kot 750 restavriranih predmetov iz obdobja med letoma 1800 in 1960. Medtem ko je ena skupina otrok pozorno poslušala zanimive razlage vodiča, se je druga skupina igrala kmečke igre na travniku, kar je bilo za učence še posebej zanimivo. Obe lokaciji sta z raznovrstno in zanimivo vsebino navdušili obiskovalce.

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Vir: Občina Sevnica

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si