FOTO: Rajhenburški dan čokolade

Minulo nedeljo je na gradu Rajhenburg potekal Rajhenburški dan čokolade, letos že 7. zapovrstjo. Hladen, a sončen novembrski dan je privabil lepo število obiskovalcev, ki so si lahko v predadventnem času nakupili sladka praznična darilca ali pa preprosto preživeli prijeten predpraznični dan.

Stalnice dneva so bile bogata ponudba čokolade in čokoladnih izdelkov različnih proizvajalcev, izmed katerih so se nekateri letos predstavili prvič, ponudba restavracije A3 ter grajske peninoteke, delavnic za otroke ter vodeni ogledi razstav.

Rajhenburški dan čokolade, katerega vsebinsko zasnovo sta pripravili Anita Radkovič in Zinka Junkar, je tematski dogodek za vse generacije, ki ga programsko snujemo na bogati dediščini menihov trapistov, prvih industrijskih proizvajalcev čokolade na Slovenskem. Tržili so jo pod blagovno znamko Imperial, ki jim jo je podelil avstrijski cesar Franc Jožef I. Pridobljeni naziv so uporabljali na vseh svojih proizvodih.

Letošnji dogodek so posebej posvetili embalaži oziroma ovitkom za čokolado. Otroci so enega izmed njih lahko spoznali na delavnici, kjer so si najprej ulili svojo čokoladno tablico, nato pa jo zavili v ovitek s podobo, ki so jo uporabljali v tovarni čokolade v Brestanici v 50. letih prejšnjega stoletja.

Z odprtjem vitrine Čokoladni ovitki so želeli razširiti pogled na čokolado, kot je predstavljena na razstavi Trapisti v Rajhenburgu. Ovitki iz zbirke Igorja Novakovića, zagrebškega zbiratelja, so tokrat prvič predstavljeni javnosti. Svoje predmete sicer predstavlja v virtualnem prostoru – Retroteki, osredotoča pa se predvsem na igrače, maskoto zagrebške Unoverzijade – Zagija in industrijsko embalažo. S kustosinjo Anito Radkovič sta za razstavo izbrala embalaže slovenskih proizvajalcev,

Izjemna pa je predvsem zbirka ovitkov Imperial, na katerih je v obliki dnevnika izpisana ljubezenska zgodba anonimnega para s konca 50. in začetka 60. let 20. stoletja.

Vitrina bo na ogled do 24. marca 2024.

Vir: Kulturni dom Krško, foto: Boštjan Colarič, dokumentacija KD Krško

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si