Enota Bibe Vrtca Ciciban Novo mesto praznovala 40 let

7. februarja je minilo 40 let od odprtja enote Bibe Vrtca Ciciban Novo mesto. V enoti je 5 oddelkov otrok, starih od enega do treh let. Obiskuje ga 71 otrok, zanje pa skrbi 11 vzgojiteljic oziroma vzgojiteljev. V razdelilni kuhinji zaposlena poskrbi za prehrano, čistilka pa za to, da so prostori vsak dan čisti. Štiri igralnice imajo direkten izhod na igrišče, nadkrite terase pa omogočajo vsakodnevno bivanje na prostem in medsebojno druženje oddelkov tudi ob deževnih dnevih.

Z vstopom v vrtec začnejo otroci odkrivati družbeni svet v širšem pomenu. Da pa bodo sploh začeli raziskovati, se igrati, se morajo na vrtec najprej prilagoditi. Tukaj pa vzgojitelji igrajo pomembno vlogo. Trudijo se, da je to uvajalno obdobje mehak prehod iz domačega varnega okolja v tuje okolje – vrtec. V tem času se z otroki veliko crkljajo, pojejo, plešejo, skupaj gledajo knjige. Zelo pomembno je, da so ob njih umirjeni, da otroku nudijo varno, ljubeče okolje.

In prav v vrtcu nekateri otroci naredijo prve korake, se naučijo samostojno jesti, piti, se sami obujejo, oblečejo, se odvadijo od pleničk, dudic, stekleničk. Vzgojiteljice dajejo velik poudarek razvijanju samostojnosti otroka. Otroci začnejo čutiti, da pripadajo družbi, v kateri veljajo določena pravila.

V uvajalnem obdobju ne smejo pozabiti tudi na starše, kajti tudi oni se na nek način uvajajo v nov način življenja. Tudi starši v tem času doživljajo stisko, zato se v vrtcu trudijo, da so jim v oporo, jih pomirijo, opogumljajo, spodbujajo, svetujejo … Z njimi gradijo spoštljiv odnos z medsebojnim zaupanjem.

V vrtec prihajajo otroci nasmejani in željni družbe, kar je pokazatelj, da delo opravljajo dobro in to jih veseli.

Enota Bibe, še na mnoga leta, z veliko mladostne energije, zadovoljnih otrok in radostnih vzgojiteljic!

Vir: Ksenija Gajić

© 1989 - 2023 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si