Danes je mednarodni dan invalidov

Tretji december je od leta 1992 mednarodni dan invalidov. To je dan in mejnik, ko se tudi na Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenskem paralimpijskem komiteju, krovni nacionalni organizaciji za parašport, ozrejo na prehojeno pot, opozorijo na izzive, s katerimi se soočajo in pogledajo naprej. V družbi je kar 15 odstotkov invalidov, na to so letos opozarjali v globalni kampanji #WeThe15, kjer so jih podprli tudi nekdanji športniki. Med njimi smučarski skakalec Cene Prevc, košarkar Zoran Dragić, rokometaši Uroš Zorman, Vid Kavtičnik in Jure Natek, kolesarja Andrej Hauptman in Nejc Peterlin, odbojkar Nik Mujanović, športniki Športne gimnazije Šiška, karateisti, plavalci in številni drugi. S simbolnim dejanjem, vstopom v vijolični krog in s sporočilom »V športu smo vsi enaki!« so izrazili spoštovanje drug do drugega in pozvali k enakim možnostim za slehernega posameznika v družbi. Vabljeni k ogledu videa:

100 slovenskih športnikov in parašportnikov danes v en glas: V športu smo vsi enaki! – YouTube

Zveza ŠIS-SPK se s svojimi partnerji in podporniki trudi ustvarjati ugodno okolje za razvoj parašporta v Sloveniji, za vključevanje oseb z invalidnostjo v športne aktivnosti ter za razvoj množičnega in vrhunskega parašporta. Zveza ŠIS-SPK si prizadeva doseči in še izboljševati umeščenost parašporta v širše družbeno in športno okolje. Tako doma kot na tujem. Njihove parašportnice in parašportniki so se v letu, ki se poslavlja, udeležili kar 72 tekmovanj v tujini.

Pomembno se je zavedati, da invalidi s svojo invalidnostjo živijo celo leto. Kljub temu, da se jih praviloma družba spomni le ob tem mednarodnem dnevu invalidnosti. Zato bi bilo prav, da so del družbe tudi ostalih 364 dni v letu.

Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paraolimpijski komite

© 1989 - 2024 TELEVIZIJA NOVO MESTO d.o.o.

Izdelava: abeone.si